Nelegální prodej hub může přijít draho. Prodejcům hrozí desetitisícové pokuty

Košík pravých hřibů nabízejí prodejci na internetu i za 600 korun. Že na to nemají licenci, jim nevadí. "Lidi to ode mě kupujou. Jsou to čerstvé houby – hříbky, menší a střední, žádné velké. Povolení nemám," řekl prodejce hub. Další přiznal, že si nedělal mykologické zkoušky, těžkou hlavu z toho ale nemá.

Mykologické zkoušky ze znalosti hub se přitom skládají na hygienických stanicích třeba v Plzni bezplatně. "Ten průkaz má podobnou platnost jako řidičák. U lidí do 60 let platí po dobu deseti let a potom se to zkracuje na pět let a dva roky," popsala vedoucí krajského oddělení hygieny výživy Věra Merhautová. Zákaz prodeje hub bez osvědčení se vztahuje i na houby sušené, mražené nebo tepelně upravené.

[chooze:article;value:576250]

​Prodávající nese za nabízené zboží veškerou právní odpovědnost. Pokud se tedy zákazníkovi udělá z hub nevolno, začne se případem zabývat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). "Za jakost a bezpečnost potraviny zodpovídá ten, kdo ji v aktuálním okamžiku uvádí do oběhu," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři mohou udělit pokuty až do výše desetitisíců korun. "Kromě té pokuty se může stát, že někomu prodají jedovatou houbu, on se otráví, a pak už to bude řešit soud," sdělil mykolog Zdeněk Hájek.

"Inspekce disponuje nástroji, jak tento segment kontrolovat. Můžou například učinit anonymizovanou objednávku. Prodejce tím pádem neví, že jde o kontrolu," dodal Kopřiva.

[chooze:article;value:576415]

​Zájem inspekce ale může vzbudit i fotografie inzerovaných hub. Ty musí splňovat několik kritérií. Mimo jiné je povolen prodej jen některých druhů. "Maximálně 5 procent nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci," doplnil Kopřiva.

"Lesní zákon z hlediska užívání lesů dovoluje sbírat lesní plody pouze pro vlastní potřebu," upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Pokud si tedy člověk nasbírá plody a houby na území lesa, který mu nepatří, neměl by je podle zákona dále prodávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.