Nelegálních migrantů v Česku ubývá. Za poslední měsíc jich policie chytila jen 48

Policejní kontroly na česko-slovenských hranicích stále probíhají. Záchytů nelegálních migrantů ale velmi výrazně ubylo. "V rámci opatření znovuzavedení namátkových kontrol na vnitřní hranici České republiky bylo za posledních 30 dní zjištěno celkem 48 osob, které se pokusily o tranzitní nelegální migraci," řekl mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

V nejsilnější migrační vlně přitom letos zachytili policisté i přes 440 migrantů během jednoho týdne. Za pokles záchytů můžou zřejmě zvýšené kontroly na hlavní migrační trase ze západního Balkánu, která vede přes srbsko-maďarskou hranici.

[chooze:article;value:529646]

​"27. října došlo na srbském území k incidentu se střelbou i s nějakými fatálními následky mezi převaděčskými gangy. V podstatě všechny bezpečnostní srbské síly se teď věnují nelegální migraci," uvedl policejní prezident Martin Vondráček.

Čeští policisté pomáhají s migrační krizí už od roku 2015. A na žádost maďarské vlády bude tato spolupráce pokračovat. "Ta situace je diametrálně odlišná od toho, jak to tady vypadalo ještě před měsícem. Jenom za září a říjen se český policejní kontingent podílel na záchytu asi 8 000 nelegálních migrantů," řekl velitel 13. kontingentu Jaroslav Hloušek.

Zástupci zemí V4, Rakouska a Německa se tento týden na společném setkání dohodli na tom, že je třeba zvýšit policejní kontroly na vnějších hranicích, do kterých budou chtít zapojit i další státy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.