Nemáte doma dopis ze zahraničí? Možná jste milionáři!

[chooze:gallery;value:31323]

​​​Přišel vám za minulého režimu dopis z Číny? Pokud jste si schovali obálku se známkou, možná ani netušíte, jaký poklad vlastníte. Čínské známky měly za komunismu minimální hodnotu a teď stojí desetitisíce.

"U nás je tehdy nakupovaly také stovky filatelistů. Vysoké ceny jsou dané hlavně tím, že Číňanů je miliarda a těch starších známek je při počtu filatelistů v jejich zemi nedostatek. Někteří sběratelé v Česku nakupovali například i kubánské známky, u nich ale hodnota nenarostla i kvůli tomu, že ekonomická situace země není moc dobrá," říká pro TN.cz filatelista Petr Flaška.

[chooze:article;value:481395]

​Ani československé známky z období minulého režimu moc velkou hodnotu nemají. Na rozdíl o těch z období před rokem 1939. "Třetího června chystáme velkou sálovou aukci v Bratislavě. Budou tam k vidění nejdražší československé známky," vysvětluje uznávaný odborník ze společnosti Filatelie Flaška.

Znalec poštovních známek radí, aby se na první republiku zaměřili i ti, kteří se sbíráním teprve chtějí začít. "Z hlediska investic je to určitě to nejlepší, co mohou udělat," radí odborník.

Sám mimo jiné doporučuje, aby se zájemci dívali na aukční výsledky. To je vedle katalogu vydávaného společností Pofis osvědčeným způsobem, jak je možné zjistit, jakou skutečnou hodnotu známky mají. Dalším zdrojem informací je i časopis Filatelie.

Podle Flašky nebývá výjimkou, že rodiny ani nevědí, že sbírkami známek disponují, i když mohou mít statisícové hodnoty. Sázkou na jistotu bývají většinou různé skryté tiskové vady či vynechaná perforace, tedy chybějící zoubky. Ceny se pak často vyšplhají na statisíce.

Dvacet milionů na půdě

Skrytými poklady mohou být rovněž různé zahrabané obrazy. "Přišel za námi pán s tím, že měl za kamny v kotelně celý černý obraz, že ani nebylo vidět, co tam je. Dal jsem to k vyčištění restaurátorovi a zjistilo se, že jde o zátiší s květinami od Ludvíka Kuby, které se prodalo za necelých čtyřicet tisíc korun," říká Tomáš Hruška ze společnosti Aukce obrazů u Národní galerie.

Ještě větší překvapení skrývala půda jedné ženy. "Za komínem byly naházené obrazy za dvacet milionů korun. Nechyběla například díla od Josefa Čapka či Vladimíra Komárka. A majitelka vůbec netušila, jaká se tam skrývá hodnota," upozorňuje Hruška.

Sám doporučuje, aby si lidé obrazy vyfotili a poslali je k posouzení galeristům. "Nejlepší jsou aukční galerie. Tam, kde obrazy pouze vykupují, to tak výhodné být nemusí," podotýká odborník.

Vzácná desetikoruna se opět objevila na aukci. Dají se na ní vydělat statisíce (05/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.