Nemáte je doma? Inspekce odhalila desítky nebezpečných hraček

[chooze:gallery;value:36679]

​Velký zátah na hračky podnikla na začátku roku ČOI. Za první čtvrtletí odhalila několik desítek nebezpečných hraček určených pro děti do 14 let. Inspekce kontrolovala 685 hraček, z toho 326 mělo problémy.

U většiny těchto hraček byly problémy s etiketou, příbalovou informací nebo jinými předpisy, samy o sobě však nebezpečné nebyly. Další však představovaly hrozbu jak pro děti, které by si s nimi hrály, tak i pro životní prostředí.

[chooze:article;value:564493]

Důvodem byla vysoká přítomnost těžkých kovů. "Ve sledovaném období byly vyhodnoceny jako nebezpečné elektrické hračky, které v pájených spojích obsahovaly nadlimitní množství olova. Takové hračky mohou při nesprávně zvolené likvidaci způsobovat kontaminaci vody či půdy a z tohoto důvodu být zdrojem environmentálního rizika pro živočichy i rostliny," uvedla ČOI.

Celkem takto inspekce zakázala několik desítek hraček. "V souladu se zákonem o technických požadavcích na výrobky byla zakázána nabídka a prodej 139 modelů hraček, celkem se jednalo o 8 015 kusů hraček v celkové výši 97 013,80 koruny," sdělila ČOI.

Inspektor vyrazil na kontrolu kempů u Vltavy. Jak obstály? (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.