Němci chtějí obnovit kontroly na hranicích s Českem. Mají omezit příval uprchlíků

Dva roky po úplném uzavření evropských hranic kvůli covidu by se mezi Českem a Německem mohly obnovit kontroly. Sasku vadí rostoucí počty nelegálních migrantů, kteří se do země prý dostávají přes Česko.

"Na pozadí srovnatelné migrační situace na hranicích Braniborska s Polskem a Saska s Polskem a Českou republikou jsme napsali spolkové ministryni vnitra a požádali o dočasné znovuzavedení stacionárních kontrol na vnitřních hranicích," uvedl saský ministr vnitra Armin Schuster.

To je po úplném uzavření hranic druhá nejpřísnější varianta. Německo by tak upustilo od namátkových kontrol a znovu by na hranicích pečlivě sledovalo, koho do země vpouští.

[chooze:article;value:500992]

​"Ta cesta k řešení nelegální migrace ale není v opatřeních jednotlivých států nebo k zavádění kontrol na vnitřních hranicích. Musíme upravit návratovou politiku, musíme zlepšit kontroly, musíme se domluvit na vízové úpravě v třetích zemích," vysvětlil český premiér Petr Fiala (ODS).

Migrační politiku budou jednotlivé spolkové země řešit ve středu na jednání s kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně. Znovuzavedení kontrol by prý bylo jen dočasné. Už v úterý jej ale odmítlo Bavorsko, podle kterého má Česko dostatečně kvalitní opatření na ochranu hranic před nelegální migrací.

Podle cizinecké policie sice nelegální migrace přes Česko meziročně stoupla, stále jde ale jen o desítky případů. Do Česka se migranti dostávají především přes Slovensko. Právě na hranicích se Slovenskem zavedlo Česko loni v září mimořádné kontroly kvůli uprchlické krizi. Skončily letos v únoru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.