Němci naznačili expanzi na východ. Naježení Poláci: Co to má znamenat?

Den sjednocení Německa připadá na 3. října a právě v tento den na sociální síti X tamní sociální demokraté (SPD) zveřejnili plakát s mapou Německa a sloganem o lepších zítřcích. 

"Německo dosáhlo jednoty, ale ještě ne dokonale. Pojďme to vyřešit společně," hlásá text na plakátu. Co přesně tím sociální demokraté mysleli, zastínila nešťastná grafika. Vedle mapy jsou totiž dvě šipky, které ukazují na východ –⁠ jako by naznačovaly, že Německo bude sjednocené až po expanzi do Polska. 

Tak si to minimálně interpretovali samotní Poláci. Na sociálních sítích se od minulého týdne mezi nimi příspěvek od SPD šíří jako lavina. Mnozí z nich ho označují za skandální, jiní poukazují na to, že před napadením Polska v roce 1939 se v nacistickém Německu objevovaly plakáty se stejným námětem. 

[chooze:article;value:474784]

​"Plakát nás informuje, že sjednocení Německa ještě není kompletní, a obsahuje grafiku, která je srozumitelná všem, a značí expanzi do Polska. Bohužel to není fake," napsal například uživatel Zygfryd Czaban a jeho komentář získal stovky reakcí a přesdílení. 

Zřejmě s úmyslem zmírnit vášně napsal pro německý deník Die Welt novinář Henryk M. Broder článek, kterým ale situaci příliš nevylepšil. Zmatené Poláky v něm totiž urazil.

"Ne, (expanze na východ) není možná. Žádný sociální demokrat by s takovým nápadem nepřišel. Ten příspěvek obletěl polský internet a mnoho uživatelů by rádo vědělo, jestli se Němci zbláznili, nebo skutečně plánují dokončit evropskou integraci. Poláci jsou známí tím, že nemají smysl pro humor a rychle se urazí, když nepochopí nějaký vtip," konstatoval Broder. 

[chooze:article;value:472631]

​Na závěr vyzval sociální demokraty, aby jejich čelní představitelé vyrazili na návštěvu Polska a "Poláci pochopili, že se Němců nemusejí bát a mohou se zasmát". 

"Takže to byl vtip?" zareagoval na článek například polský novinář a politický komentátor Rafał A. Ziemkiewicz. "Když pominu samotný plakát, kterému jsme údajně nerozuměli, je pro mě jako Poláka vrchol drzosti, když mě Němec poučuje o smyslu pro humor," dodal ostře. 

O tom, že Poláci mají smysl pro humor, svědčí lavina humorných příspěvků o Kaliningradu z loňského podzimu. Připomeňte si, o co šlo, v reportáži (5/10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.