Němci proti nízké porodnosti bojují příspěvky, ve Španělsku delší mateřskou

Statisícové půjčky, které rodiny nemusí splatit, prodlužování mateřské dovolené nebo bonusy za více než jedno dítě. Státy bojují s nízkou porodností různě.

U našich západních sousedů je motivací pro rodiny mít více dětí rozhodně kindergeld, tedy příspěvek na dítě. Za každé rodina dostává v přepočtu přes 6 000 korun měsíčně. Německý kindergeld navíc není omezený výdělkem rodičů ani trvalým bydlištěm v Německu. Má na něj nárok každý, kdo tam pracuje a platí sociální pojištění. Mnohdy se tak do pohraničí kvůli této pomoci stěhují i Češi.

Rakousko se rozhodlo motivovat rodiny mít více dětí prodloužením rodičovské dovolené. Aktuálně mohou rodiče s dětmi zůstat doma, dokud jejich dítě nedovrší věku 2,5 roku.

[chooze:article;value:550720]

V Maďarsku zase existuje půjčka ve výši v přepočtu až 700 tisíc korun pro rodiny se dvěma dětmi. Pokud se ale rodičům narodí třetí, půjčku jim stát odpustí. Peníze mohou utratit za cokoliv, co potřebují.

Ve Španělsku, kde je poměrně vysoký věk prvorodiček, v průměru 32 let, vláda před lety přišla s novinkou. Dříve měla nárok na čtyřměsíční mateřskou jen žena, od roku 2021 ale rodina dostává další čtyři měsíce pro otce dítěte. Velké bonusy a příspěvky v řádech stovek eur mají ve Španělsku takzvané familias numerosas, tedy rodiny se třemi a více dětmi.

I další jihoevropské země platí párům za to, že zplodí více než jedno dítě. Například v Itálii dostávají rodiny, které mají jedno dítě, bonus v přepočtu až 4 300 korun měsíčně. V případě tří dětí to může být až 15 tisíc korun za jedno dítě. Podobné příspěvky na více dětí přispívá rodinám třeba i řecká vláda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.