Němcům dochází trpělivost se Scholzem. Zbavit se ho chtějí dvě třetiny lidí

Stávky, protesty, nespokojenost s vysokou migrací. Nálada v německé společnosti rozhodně neodpovídá optimismu, který kancléř Olaf Scholz vykresloval ve svém novoročním projevu. "Inflace klesla, mzdy a důchody rostou. Zásobníky plynu jsou pro letošní zimu plné. Věci se vyvinuly jinak, protože jsme odolali ekonomickému propadu. Všichni společně. Poradíme si s každou překážkou," prohlašoval Scholz.

Popularita Scholze i celé vládní koalice razantně klesla. Scholz byl zvolený pro pokračování stylu Angely Merkelové. Zdrženlivý styl bez emocí už dnes ale Němce neoslovuje. Vláda se navíc už od nástupu k moci musí potýkat s řadou krizí, které se navzájem překrývají.

"Začala ještě v době covidové krize, následovala bohužel válka na Ukrajině, vyostřuje se migrační krize, pokračuje klimatická krize a přišla inflace spojená s energetickou krizí, kterou vyvolala ruská válka," vypočítal problémy Německa germanista Vladimír Handl.

[chooze:article;value:536341]

Trojkoaliční vláda na nejdůležitějších tématech, jako je podpora Ukrajiny nebo modernizace země, spolupracuje i s opozicí. Podle expertů tak hrozí, že se nespokojená populace uchýlí k volbě krajně pravicové Alternativy pro Německo, která chce například zastavit podporu Ukrajině.

Kromě mezinárodních otázek má ale vláda Olafa Scholze problémy i na domácím poli. Začátkem týdne protestovali ve velkých městech farmáři kvůli škrtům v rozpočtu. "Spoléháme na farmáře. Nikdo nezvládne to, co dělají oni. Veškerá nespravedlnost, kterou procházíme ze strany koaliční vlády sociálních demokratů se zelenými a liberály, musí skončit," řekl obyvatel Kolína.

Dalším problémem pro Německo je migrační krize, kterou se Scholz rozhodl začít řešit před dvěma měsíci. Počet nových žadatelů o azyl v Německu za minulý rok vzrostl o 51 procent. Vláda se proto rozhodla, že Německo udělá méně atraktivním pro uprchlíky například tím, že na sociální dávky dosáhnou až po 36 měsících pobytu oproti původním 18.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.