Němec strávil 13 let ve vězení neprávem za vraždu. Soud ocenil jeho trpělivost

[chooze:gallery;value:32338]

Třiašedesátiletý Manfred Genditzki byl v roce 2010 mnichovským soudem odsouzen na doživotí. Podle obžaloby měl v roce 2008 po hádce udeřit do hlavy a následně utopit ve vaně 87letou ženu, o kterou se staral, píše portál Deutsche Welle (DW).

Ve vězení strávil dlouhých 13 let a šest měsíců. Po celou dobu usiloval o obnovení procesu. Stále totiž trval na tom, že je nevinný. Soud v pátek na základě nových znaleckých posudků dospěl k závěru, že je pravděpodobné, že se žena utopila bez cizího zavinění a šlo pouze o nehodu. Pochybnosti o jeho vině byly navíc tak silné, že zproštění obvinění podpořilo v novém procesu i státní zastupitelství.

[chooze:article;value:507830]

Soudkyně dokonce ocenila Manfredovu trpělivost. "Vydržel jste to obdivuhodným způsobem. Kontrolní mechanismy nefungovaly. Opravdu nás mrzí, že jste byl vyřazen z normálního života," citoval ji portál Bild.

V téměř zaplněné soudní síni se po vynesení rozsudku mnozí rozplakali. "Moje rodina vždy věřila v mou nevinu. Všichni stáli při mně. Očekával jsem osvobozující rozsudek dvakrát. A byl jsem zklamaný. Teď jsem jen šťastný," nechal se slyšet Genditzki.

Jednalo se tedy už o třetí soudní řízení, které muž absolvoval. Ve dvou předchozích procesech jej soudci vždy uznali vinným a rozhodli o doživotí stráveném ve vězení. V letos obnoveném řízení se pak soudním znalcům podařilo díky počítačové simulaci prokázat, že seniorka pravděpodobně spadla do vany, když se snažila vyprat prádlo.

Jak připomněla soudkyně, Genditzki má právo na odškodnění od státu. To podle portálu DW činí 75 euro (zhruba 1 800 korun) za den neoprávněného pobytu ve vězení. V jeho případě by se tak jednalo o 368 400 eur, tedy skoro 9 000 000 korun.​

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.