Německé problémy ohrožují i Česko. Stávka se nás však nedotkne, říkají ekonomové

Když si Německo kýchne, Česko dostane rýmu. Tak zní otřepaná fráze, která ovšem provázanost obou ekonomik pravdivě popisuje. "30 procent exportu ČR směřuje do Německa," vysvětlil ekonom Petr Gapko.

Každoročně přesáhne export českého zboží do Německa 1,3 bilionu korun. Největší podíl na tom mají automobilový průmysl, strojírenství, zdravotnictví nebo vývoz spotřebního zboží. "Z Německa dovážíme velké množství potravin, hlavně vepřové maso, jinde to nejde nehradit, ale i konzervy a potraviny delší trvanlivosti," uvedl ekonom Jiří Nožička.

Tamní stávka železničářů nebo zemědělců na nás velký vliv nemá a ani mít nebude. Štáb TV Nova oslovil několik firem, které s Německem obchodují, a ode všech dostal stejnou odpověď. "Stávka v Německu nás jako firmu nijak neovlivňuje," sdělila společnost Magna Liberec.

[chooze:article;value:536486]

"Největším problémem jsou ty strukturální problémy, vysoké ceny energií a to, že se nedaří velkým firmám a v návaznosti pak našim firmám," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Od začátku války na Ukrajině německá ekonomika klesala nebo maximálně stagnovala. Pokles se čeká i v letošním roce, a to už je pro nás větší problém. "Zejména automobilový průmysl se snaží hledat odběratele mimo Německo, například v Číně nebo USA," uvedl Nožička.

"Je to jistě běh na dlouhou trať. Tady se nebavíme o týdnech nebo měsících, ale spíš o letech nebo desetiletích," očekává Špicar.

V Německu podle odhadů pracuje kolem 100 tisíc Čechů. Přestože někteří ekonomové v současné době o Německu mluví jako o nemocném muži Evropy, současná situace by neměla mít vliv na náš trh práce. Nezaměstnaných prý nepřibude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.