Německem se velmi rychle šíří "upíří" pavouk. Objevil se už i v Česku

[chooze:gallery;value:35648]

​Německem se velmi rychle šíří poměrně velký jihoevropský pavouk, kterého Němci pojmenovali nosferatu, tedy vlastně upír, a to kvůli kresbě na jeho těle, která prý může připomínat stejnojmennou filmovou postavu. Česky se však jmenuje pazora slíďákovitá. Podle portálu Deutsche Welle má až dva centimetry dlouhé tělíčko a rozpětí jeho nohou je asi šest centimetrů.

"Je téměř všude. Pavouk nosferatu (Zoropsis spinimana), který pochází z oblasti Středozemního moře, se nyní rozšířil téměř po celém Německu," tvrdí zástupci Německé asociace pro ochranu přírody (NABU). Do půlky dubna zaznamenali 35 000 zpráv o jeho výskytu.

[chooze:article;value:550259]

Podle nedávno zveřejněné studie se tento osminohý klepítkatec vyskytuje přirozeně v Itálii, Chorvatsku, Francii či na Pyrenejském poloostrově. Žije hlavně v borových lesích, kde se schovává pod kůrou či kameny. Objevil se ale také třeba ve Švýcarsku, Velké Británii, Nizozemsku, Lucembursku či Gruzii.

V Německu si ho poprvé všimli v roce 2005 a daří se mu hlavně v nížinách Porýní a v okolí Kolína. Vzhledem k tomu, že má rád teplo, se často stahuje k lidským obydlím, a to hlavně na podzim. Objevuje se proto také ve městech, jako jsou třeba Stuttgart, Mnichov, Berlín, Hamburk či Brémy.

[chooze:article;value:550612]

Převážně u lidských obydlí se pavouk objevil také v Česku. Česká arachnologická společnost od roku 2019 eviduje osm nálezů tohoto druhu. Poslední z nich v letošním roce.

Pazora je aktivní hlavně v noci. I když je poměrně velká, pro člověka není nijak významně nebezpečná. Umí sice kousnout, toto kousnutí je ale většinou přirovnáváno k bodnutí vosou. Vážnější hrozbu proto představuje pouze v případě, že dojde k alergické reakci.

Pokud na pavouka tedy narazíte, nepropadejte panice. Pokud ho ve svém okolí nechcete, je možné jej například chytit do sklenice a vynést ven. Před usídlením pazory u vás doma pak můžou pomoci vůně levandule, máty, eukalyptu, skořice či citrusů. Jejich pach totiž pavouci nemají rádi.

Záběry jen pro otrlé. Obyvatele Karviné vyděsil obří pavouk u dveří (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.