Německo je na cestě k legalizaci marihuany. Vláda poslala návrh dál

Návrh, který ve středu německá vláda schválila, umožňuje lidem, kteří se budou zdržovat v registrovaných klubech, držení 25 gramů marihuany a pěstování až tří těchto rostlin doma pro vlastní potřebu. Měsíčně by si člověk mohl koupit maximálně 50 gramů. Od 18 do 21 let by držení bylo omezené jenom na třicet gramů, shrnuje web ABC News

Zákon bude nyní schvalovat parlament. Legalizaci konopí už dlouhodobě prosazují právě tamní "konopné sociální kluby", kde se setkávají lidé, kteří usilují o svobodné pěstování této rostliny, z níž se droga získává. Ani po schválení návrhu by se však uvnitř těchto klubů marihuana nesměla kouřit. 

[chooze:article;value:504869]

"Náš cíl je legalizace specializovaných obchodů a svobodné domácí pěstování. Toto není jen problém Německa, ale i celé Evropské unie a i světa," řekl vedoucí berlínského "konopného sociálního klubu" High Ground Oliver Waack-Jürgensen. 

I přes přelomový návrh podle Jürgensena vláda snahám o legalizaci házela spíše klacky pod nohy. "Ministr zdravotnictví pokračoval ve stigmatizaci uživatelů konopí. Vytvořil velice špatné podmínky pro fungování mnoha konopných sociálních klubů," myslí si jeden z jeho provozovatelů. 

Kritici brojí před rozkvětem černého trhu 

Počítá se tím, že v německém spolkovém sněmu bude nyní návrh čelit velké kritice ze strany opozice. Ta tvrdí, že legalizace konopí je opakem doporučení odborníků, připomíná web Deutsche Welle. Podle nich se zvýší poptávka po konopí na černém trhu, a to bude znamenat mnohem větší zátěž pro soudní systém. 

Mezi nejhlasitější kritiky patří ale i koaliční sociálnědemokratický hamburský senátor Andy Grote. "Tenhle zákon nepotřebujeme. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že legalizace vede k velkému nárůstu spotřeby se všemi riziky a vedlejšími účinky," řekl v rozhovoru pro televizi Norddeutscher Rundfunk. 

[chooze:article;value:489243]

Vláda ovšem doufá, že právě legalizace potlačí černý trh, ochrání uživatele před nekvalitními produkty a sníží kriminalitu související s drogami. Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který za schváleným návrhem stojí, chce napodobit nizozemský model, kde je konopí povoleno. Před schvalováním v parlamentu proto odborníci očekávají kvůli dlouhým debatám ještě řadu změn ve znění zákona. 

Lidé, kteří nový návrh zákona podporují, říkají, že konopí pomáhá lidem s depresemi, úzkostmi, proti bolestem, křečím, třesu, léčí různé záněty, dodává chuť k jídlu nebo zpomaluje postup různých nemocí. 

Rozdával konopné masti. Bývalý mistr Evropy dostal 15 let, zabaví mu i dům (05/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.