Moderní bydlení

Německo má výrazně levnější drogerie. V Česku chybí konkurence, říká ekonom

Drogerie na východě Moravy ve Zlíně a v německém městě Annaberg-Bucholz. Stejné logo ale nezaručí stejné ceny. Ty jsou v mnoha případech až propastné. Například šampón proti lupům reportéři TV Nova v českém obchodě koupili za téměř dvojnásobnou cenu proti německému.

Tekuté mýdlo vycházelo i přes českou akční cenu v Německu o šest korun levněji. Za hranicí ušetříte i u pracích gelů, vlhčených ubrousků nebo čistících prostředků. "Do toho našeho přehledu jsme zahrnuli celkem třicet produktů, v průměru jsme za ten modelový nákup v Německu nechali o dvacet procent méně," uvedl Jan Maryška z časopisu dTest.

​​Drogistické zboží je tak jedno z nejžádanějších, které ze zahraničí vozíme. Proč jsou ceny stejného řetězce tak rozdílné, se reportéři ptali na českých zastoupeních. Na mail odpověděli jen z drogerie DM.

"Je to způsobené rozdílnými rámcovými podmínkami jednotlivých prodejen. Provoz menších sítí prodejen je nákladnější z hlediska nájemného a provozních nákladů, do konečné ceny se rovněž rozdílně promítá i různá výše poplatků a daní," vysvětlil manažer komunikace DM Jiří Peroutka.

[chooze:article;value:562288]

Další vysvětlení rozdílných cen mají ekonomové. "U nás není dostatečné konkurence. Češi tak i za tu vyšší cenu ten produkt kupují a drogerie nemají motivaci ke zlevňování," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček. Nákup drogerie v zahraničí je jen zlomkem toho, kde Češi ušetří. Za hranice jezdí pro potraviny, elektroniku nebo nábytek a stavební materiál.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.