Německo naštvalo celé NATO. Kvůli jednomu slovu hrozí zhroucení plánů

Světoví lídři už se pomalu chystají na důležitý summit NATO ve Washingtonu, který se bude konat v červenci. Na tomto summitu státy Aliance plánují nabídnout Ukrajině nový bezpečnostní balíček.

Tento balíček, podpořený bilaterálními dohodami ze strany 32 zemí, má představovat most k budoucímu členství Ukrajiny v NATO. Nyní se ale rozhořel spor o jeho název, informuje německý deník Bild.

Německé federální vládě totiž značně vadí plánované pojmenování balíčku "NATO Mise Ukrajina" (NMU). Podle Němců by mohl ruský prezident Vladimir Putin chápat toto slovo, jako by Aliance chtěla poslat své vojáky na Ukrajinu. Vládní představitelé se proto obávají, že by toho Rusko mohlo využít k další propagandě proti Alianci.

[chooze:article;value:558350]

​Ostatní partneři v NATO jsou podle deníku na Němce naštvaní a nechápou jejich názor. Obviňují také Německo ze zbytečné ohleduplnosti k Rusku, uvádí Německá tisková agentura (DPA). Pro spojence je chování Spolkové republiky prostě nepochopitelné.

Podle informací DPA má již Berlín protinávrh, dle kterého chce nový projekt pro Ukrajinu nazvat PACT. Jde o zkratku pro "Pledge Assistance Coordination and Training" (v překladu Slib koordinace a školení), což by mělo vyjadřovat fakt, že NATO chce v budoucnu koordinovat vojenskou pomoc a výcvikové aktivity pro ukrajinské ozbrojené síly. Zdá se však nepravděpodobné, že by s tím Německo uspělo, jelikož téměř všechny ostatní státy chtějí "misi". 

O startu nového projektu na podporu Ukrajiny by se mělo rozhodnout právě ve Washingtonu. Ústředním cílem je přesunout některé činnosti na pomoc Ukrajině, které dříve plnily USA, na NATO. Jedním z důvodů změny je možný návrat Donalda Trumpa do Bílého domu od ledna 2025, uvádí ASB Zeitung.

O Ukrajině jednali členové NATO i v Praze. Podívejte se, co řešili (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.