Německo obrátilo. Exministr chce nelegální migranty deportovat ven z EU

Od dob Angely Merkelové, která uprchlíky v Evropě vítala sloganem "My to zvládneme!", se německá strana CDU změnila. Bývalý ministr zdravotnictví a místopředseda německého parlamentního klubu konzervativců Jens Spahn chce imigranty odradit od toho, aby se na nebezpečnou cestu do Evropy vůbec vydávali.

"Pokud to budeme dělat důsledně po dobu čtyř, šesti, osmi týdnů, pak čísla dramaticky klesnou. Mnoho lidí ani nevyrazí, jakmile jim dojde, že do 48 hodin budou převezeni do bezpečné třetí země mimo EU," argumentoval Spahn. Ten tvrdí, že zákon Evropské unie členským zemím sice nařizuje, že musí válečným uprchlíkům zajistit ochranu, nikde se ale nepíše, že to musí být v unijním státě.

[chooze:article;value:529281]

Rwanda pro Spahna přichází v úvahu i proto, že už podepsala dohodu s jiným evropským státem: Velkou Británií. Tam sice proces schvalování zákona zastavily soudy, minulý týden se ale nová verze dostala do dalšího čtení a britský premiér Rishi Sunak věří, že po několika úpravách bude zákon dotažen do konce.

"Já jsem dítě imigrantů, ale rozdíl je, že má rodina sem přišla legálně a jako většina přistěhovalců se integrovala, našla si přátele, začala podnikat. Ale není to samozřejmost. Nelegální migrace podkopává nejen naší hraniční kontrolu, ale právě spravedlnost, která charakterizuje náš národ," tvrdil Sunak.

Ilegální přistěhovalci v Itálii by měli po dohodě krajně pravicové premiérky Giorgie Meloniové s albánským premiérem odcestovat do Albánie. Dohodu ale dočasně zastavil Nejvyšší soud, stejně jako dohodu s Tuniskem, který oba státy označil za nebezpečné země.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.