Německo povolilo, dodávce tanků Leopard na Ukrajinu nebude bránit

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková řekla francouzskému televiznímu kanálu LCI, že Polsko oficiálně nepožádalo Berlín o souhlas s poskytnutím tanků Leopard německé výroby, ale dodala, že "pokud bychom byli požádáni, nebudeme stát v cestě", informovala agentura AP. Prohlášení šéfky diplomacie přišlo po společném zasedání německé a francouzské vlády v Paříži.

Tanky německé výroby Leopard 2 má ve výzbroji mnoho zemí NATO, k jejich dalšímu vývozu je však potřeba souhlas německé vlády. Ta dosud váhala, přestože patří mezi největší dárce zbraní pro Ukrajinu. Opatrnost před každou dodávkou zbraní je podle AP dána německou poválečnou vojenskou politikou a obavami z možné eskalace války na Ukrajině.

[chooze:article;value:485875]

​Váhavost Německa vyvolala kritiku zejména ze strany Polska a pobaltských států tvořící východní křídlo NATO, které se cítí být ruskou agresí obzvláště ohroženy.

Polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že je jeho země spolu s několika dalšími připravena své tanky Ukrajině poslat i bez německého souhlasu. Neoficiálně se hovoří o tom, že k Polsku by se přidalo přinejmenším Dánsko a Finsko.

Dodání svých těžkých tanků Leclerc na Ukrajinu zvažuje i Francie, oznámil podle Deutsche Welle po nedělním francouzsko-německém jednání francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Státy tlačí na Německo, aby na Ukrajinu pustilo Leopardy 2 (01/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.