Moderní bydlení

Německo řeklo dost. Posílá migranty zpět do Afghánistánu

Podle německého deníku Der Spiegel tamní vláda akci spustila po měsících tajného vyjednávání. K deportaci afghánských zločinců zpět do jejich vlasti dochází poprvé od roku 2021, kdy moc v Afghánistánu převzalo radikální hnutí Tálibán. 

Na palubě letadla společnosti Qatar Airways se podle deníku nachází 28 migrantů, kteří byli po spáchání trestných činů převezeni do Lipska z různých spolkových zemí. Každý z nich měl od německé vlády dostat tisíc eur a na palubě letadla by s nimi měl být i lékař. 

"Jedná se o afghánské občany, všichni jsou usvědčenými pachateli trestných činů. Nemají právo zůstat v Německu a byl na ně vydán příkaz k deportaci," citoval web DW mluvčího německé vlády Steffena Hebestreita. 

[chooze:article;value:570851]

​S deportacemi Německo před lety přestalo z důvodu obav o dodržování lidských práv. Na konci května po smrtícím útoku nožem v Mannheimu kancléř Olaf Scholz prohlásil, že deportace nejnebezpečnějších zločinců a osob podezřelých z terorismu do Afghánistánu a Sýrie budou opět možné. 

Téma se do popředí zájmu dostalo zejména po událostech na festivalu v Solingenu, kde byli tři lidé zabiti a osm zraněno. Podezřelým z trestného činu je neúspěšný žadatel o azyl původem ze Sýrie. Jak zdůrazňuje Der Spiegel, to, že deportační let startuje týden po tragickém útoku, je symbolické. 

Více o dozvucích teroristického útoku v Německu se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.