Německo se připravuje na tisíciletou vodu. Povodně hrozí i v Česku

"V jihovýchodním Německu a u našich sousedů, jako je Rakousko a Česká republika, může dojít k velmi rozsáhlým povodním," varoval pro web Wetter.com meteorolog Ronald Porschke. 

Podle modelů by pod vodou mělo být zejména jižní Bavorsko. Tam očekávají trojnásobné množství srážek než při červnových povodních. "Ve srovnání s předchozími povodněmi by to zastínilo všechno, opravdu všechno," dodal Porschke. 

Podle modelů by povodně měly být větší než v roce 2013, upozornil web deníku Bild. "Doufejme, že to nedopadne tak, jak ukazují mapy. Jinak lidé nebudou mluvit o údolí Ahr (oblast, kterou zasáhly před třemi lety ničivé povodně; pozn. red.), ale spíše o jihovýchodní tisícileté povodni," upozornil meteorolog Alban Burster.

[chooze:article;value:558696]

Rakušané očekávají průtrže mračen hlavně na západě země. "Začne to ve čtvrtek a celé se to pravděpodobně uklidní až v neděli," avizoval pro Kronen Zeitung meteorolog Konstantin Brandes.

Extrémní počasí očekává i Český hydrometeorologický ústav. "Situaci budeme s ohledem na potenciální výrazné dopady bedlivě sledovat a dále upřesňovat. Během zítřka je vysoce pravděpodobné vydání výstrahy s extrémním (nejvyšším) stupněm nebezpečí," avizoval v úterý.

Katastrofické červnové povodně v Německu: Zatopené domy a pět mrtvých:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.