Německo zavírá poslední jaderné elektrárny. Spor o jádro je však stále živý

Havárie v Černobylu 26. dubna 1986 na bývalém území Sovětského svazu vyvolala v tehdejším západním Německu protesty proti jaderné energii. Vláda vypracovala první plány na omezení jaderných zdrojů. Když se pak v roce 2011 stala havárie v japonské elektrárně Fukušima, tehdejší kancléřka Angela Merkelová rozhodla o konci jaderné energetiky v Německu.

Zbývající tři jaderné elektrárny, které jsou ještě v zemi funkční měly skončit už koncem loňského roku. Kvůli válce na Ukrajině, která vyvolala energetickou krizi, se je ale vláda rozhodla nechat v činnosti ještě přes zimu.

[chooze:article;value:497390]

"Jaderná elektrárna Emsland se pravidelně umisťuje mezi deset nejbezpečnějších elektráren na světě. Z dlouhodobého hlediska jaderná energie není technologií budoucnosti. Ale v této době by bylo dobré, kdybychom se na ni mohli spolehnout," prohlásil opoziční poslanec Albert Stegemann.

Jen málokterá věc rozděluje Němce tak jako spor o jadernou energii. Někteří ji považují za nebezpečnou a tvrdí, že odvádí pozornost od vývoje nových zdrojů energie. Pro jiné je zbavování se jádra krátkozraké. Považují to za zavření kohoutku spolehlivého zdroje nízkouhlíkové energie v době, kdy je třeba drasticky snížit znečištění planety.

"Zatímco celý svět přemýšlí o tom, jak v době energetické krize rozšířit své energetické zdroje, my děláme pravý opak. Místo toho se vláda spoléhá na uhlí, což je ekologický hřích," kritizoval zavření elektráren bavorský premiér Markus Soeder.

[chooze:article;value:494464]

"Je to začátek nové éry, protože se chceme dostat k vodíku. Zelenému vodíku. Věřím, že se staneme největším a nejvýznamnějším místem pro vodík v Německu," řekl starosta Lingenu Markus Krone. Proti úplnému odpojení jaderných bloků je podle průzkumů i většina veřejnosti. Berlín zaplnili protestující.

Odstavením zbylých tří německých jaderných elektráren se údajně do vzduchu dostane ročně 15 milionů tun oxidu uhličitého navíc. Očekává se také, že Německo bude muset začít energii dovážet. U nás se jaderné energetiky nezbavujeme. Naopak, aktuálně se například plánuje výstavba dalšího bloku v Dukovanech.

Aktivisté vyšli do ulic Berlína. Mezi nimi ležel mrtvý dinosaurus:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.