Německo znovu ochromí stávka na železnici. Problémy čekají i Česko

V nákladní dopravě začne protest už v úterý v 18:00. V rámci osobní dopravy pak potrvá od středečních dvou hodin ráno do příštího pondělí. O situaci informovaly odbory GDL.

Právě tímto způsobem se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Strojvedoucí přitom ani neodradila od stávky nová nabídka společnosti Deutsche Bahn. "Spoléháme na kompromisy, odbory pouze zveličují konflikt," citoval portál Die Welt dopravce.

[chooze:article;value:537802]

Dráhy přislíbily zkrácení pracovní doby z 38 na 37 hodin týdně, zachování plné mzdy a její navýšení až o 13 %. Podle GDL je však tato nabídka falešná. "Třetí a údajně vylepšená nabídka znovu ukázala, že dráhy nadále sledují dosavadní odmítavý postoj a konfrontační kurs. Po snaze dosáhnout dohody není ani stopy," stojí v prohlášení odborů.

Svaz požaduje snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro zaměstnance ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (kolem 13 700 korun) a jednorázovou kompenzaci 3000 eur (přibližně 74 000 korun) kvůli inflaci.

Cestující by se měli v následujících dnech obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Očekává se, že nevyjedou tisíce spojů. A problémy budou mít i ty s Českou republikou. "Dá se očekávat obdobné omezení, jako v případě poslední stávky, tedy zejména u vlaků EC Praha-Berlin/Hamburg/Kiel/Flensbuburg a linky Cheb-Marktredwitz," řekl TN.cz mluvčí Českých drah (ČD) Filip Medelský.

"Prosíme cestující, aby sledovali aktuální informace a plánovali své cesty s přihlédnutím k těmto změnám. Informace pravidelně aktualizujeme na www.cd.cz/omezeniprovozu a v aplikaci Můj Vlak," vyzval Medelský.

Lidé vyčítají stávkujícím v Německu bezohlednost. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.