Němečtí farmáři blokovali hraniční přechody s Českem. Dožadovali se dotací

[chooze:gallery;value:34371]

Němečtí zemědělci od pondělního rána protestují proti seškrtání dotací. Jako formu protestu si přitom zvolili blokování dopravy, a to i v příhraničních oblastech. Velké protesty probíhaly napříč zemí, včetně spolkových zemí hraničících s Českem.

"Plánovány jsou stovky akcí, které budou mít pravděpodobně masivní dopad na dopravu. Půjde o úmyslné vytváření kolon traktorů a aut, blokády dálničních nájezdů a dopravních uzlů, i o závody rallye. Podle protestujících by mělo být zablokováno 95 % všech dálničních nájezdů v Sasku," informoval web Tageschau.de. Masivní protesty probíhaly i v Bavorsku.

Traktory zablokovaly i sjezdy a výjezdy z dálnice:

Na hranicích s Českem byla kvůli těmto akcím neprůjezdná například silnice I/25 z Jáchymova. "V souvislosti se stávkou německých farmářů je v současné době neprůjezdný hraniční přechod Boží Dar/Oberwiesenthal. V místě je policejní hlídka, která situaci monitoruje a v případě potřeby navádí řidiče na objízdné trasy," informovali policisté ráno na síti X.

Kolem čtvrté hodiny odpoledne se ale zemědělci rozešli. "Protestující hraniční přechod na Božím Daru opouští a ten je již zcela průjezdný. Žádné komplikace neevidujeme ani na ostatních hraničních přechodech v kraji," napsali odpoledne strážci zákona. ,

[chooze:article;value:532356]

V Ústeckém kraji pak byl zablokovaný hraniční přechod ve Vejprtech. "Od 14 hodiny byl přechod normálně průjezdný," sdělila TN.cz mluvčí policie Ilona Gazdošová. Komplikace byly také na Šumavě. Zemědělci tam totiž zablokovali přechod Strážný na Prachaticku. Zprůjezdnili jej ale už kolem poledne. A protestovalo se i v Plzeňském kraji na přechodě Folmava. Tam ale nechávali demonstranti auta projet.

Stovky traktorů blokují silnice. Někteří vysypávají hnůj na ulice:

​Protesty by v různých formách měly trvat celý týden. Jak přesně ale budou v dalších dnech vypadat, není jisté. "Žádáme občany o pochopení. Nechceme ztratit velkou podporu, které se nám dostává od velké části společnosti," dodal k nim prezident německého Svazu zemědělců Joachim Rukwied. Zdůraznil také, že zemědělci pouze využívají svého nezadatelného demokratického práva na protest.

Podle spolkového ministra vnitra Christiana Lindnera ze strany FDP (Svobodná demokratická strana) jsou však tyto demonstrace, do nichž se zapojily také další profese, jako pekaři, řezníci nebo mlynáři, ale i zástupci krajní pravice, nepřiměřené.

Ve středu by se pak k protestujícím měli znovu přidat také němečtí železničáři. Podle Českých drah budou stávkovat od 10. ledna od dvou ráno až do 12. ledna do šesti do večera. "V této době budou platit omezení zejména u vlaků linky Praha  – Berlin / Hamburg /Kiel / Flensbuburg a vlaků linky Cheb - Marktredwitz," tvrdí. 

Situaci ve Strážném sledovala reportérka TN Live Barbora Večeřová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.