Němečtí farmáři zablokovali Berlín. Do města vjely tisíce traktorů

Braniborská brána v Berlíně byla v pondělí v obležení zemědělců, kteří nesouhlasí s ukončením daňových slev na naftu nebo se zrušením daňového osvobození pro zemědělská vozidla. Jejich protest doprovázela tvrdá vyjádření, například "Zemědělci v nouzi přinášejí hlad a smrt".

"Je na nás kladen stále větší tlak a jsme zasypáváni potravinami ze zahraničí, které se vyrábí pod našimi normami. Není to prostě možné," řekl jeden z protestujících farmářů Alfred Winkler. 

Protesty se v německé metropoli konaly celý minulý týden. Na ten pondělní se do města zemědělci sjížděli už během noci. "Vzali jsme si k srdci argumenty zemědělců a znovu jsme přepracovali náš první návrh. Jde o dobrý kompromis," reagoval na akci německý kancléř Olaf Scholz.

[chooze:article;value:536665]

​Vláda nabídla farmářům, že zachová osvobození od daní pro zemědělské stroje. Na víc ale nemá peníze. Když se to demonstrantům před Braniborskou bránou snažil vysvětlit ministr financí Christian Lindner, dav začal bučet. "Nemůžete mi tvrdit, že jste tady kvůli zemědělské naftě. Nějaký problém tu rostl celá léta a desetiletí," argumentoval Lindner.

Podle farmářů povedou vládní škrty ke zdražení domácích potravin a lidé pak budou více nakupovat levnější produkty ze zahraničí. "Němečtí farmáři nastavují nejvyšší standardy v EU. Máme nejvyšší standardy, a proto vyrábíme potraviny nejvyšší kvality. Nelíbí se nám dovoz potravin ze zahraničí, které se vyrábí bez jakýchkoliv pravidel. Požadujeme rovnocennou konkurenci," tvrdil farmář z Mecklenburgu Ludwig Jürgens.

Stovky farmářů v pondělí protestovaly i v Rumunsku. Vadí jim vysoké ceny pohonných hmot, nařízení Evropské unie nebo dovoz levnějších produktů ze sousední Ukrajiny. Právě hraniční přechody a města u hranic s touto zemí po celý den blokovali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.