Němečtí vědci objevili meč z doby bronzové. I po 3 000 letech je jako nový

Krásný artefakt objevili v Bavorsku němečtí archeologové. Ti ve středu oznámili, že se jim na nalezišti v Nördlingenu, mezi Norimberkem a Stuttgartem, podařilo najít neobvykle zachovalý meč pocházející ještě ze starověku.

I když v zemi meč strávil několik tisíc let, stále vypadá jako nový. Nazelenalá zbraň s osmihranným jílcem se tak stále leskne a není na ní ani náznak stáří. 

[chooze:article;value:506430]

Meč nalezli vědci společně s řadou dalších bronzových předmětů ve skupinovém hrobě. V něm byli ve velmi těsném sledu pohřbeni muž, žena a chlapec. Není však stále jisté, jestli šlo o rodinu, či zda byli v pohřební mohyle umístěni společně z jiného důvodu.

Vzácnost nálezu si němečtí archeologové dobře uvědomují. "Meč i hrob stále potřebují důkladné prověření, aby mohli naši výzkumníci objev přesněji kategorizovat. Ale můžeme říct, že stav objevu je neobvyklý. Podobné nálezy jsou extrémně vzácné," řekl ředitel Bavorského úřadu pro ochranu historických nálezů Mathias Pfeil.

Stáří meče odhadují archeologové na více než 3 000 let. Zbraň by měla pocházet z konce 14. století před naším letopočtem, tedy ze střední doby bronzové, píše portál Guardian.

Italští archeologové objevili antické sochy. Místo ukrývalo také poklad (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.