Nemoc X může zabít 20krát víc lidí než covid. Svět se bojí pandemie

Světoví lídři se chystají na letošní setkání WEF ve švýcarském Davosu. Jedním z hlavních témat však nebudou ekonomické problémy. Elity naší planety budou diskutovat hrozbu další pandemie.

Ta je totiž podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vysoce pravděpodobná. Před nemocí, která je zatím čistě teoretická a dostala označení "nemoc X", varuje podle portálu Mirror WHO už od roku 2017. A covid touto nemocí nebyl.

[chooze:article;value:536516]

Mezi vystupujícími v Davosu bude i ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Jaké snahy jsou zapotřebí k tomu, abychom připravili zdravotnické systémy na nové výzvy v podobě nemoci X, která může přinést až 20krát více obětí než pandemie covidu," stojí v programu na stránkách WEF.

Schůze fóra v Davosu se koná od 15. do 19. ledna. Naposledy se světoví lídři na prestižním fóru sešli v listopadu 2022. Tehdy přivedla WHO více než 300 vědců, aby hovořili o covidu i o tom, jak s pandemií účinně bojovat.

Vědci také zhodnocovali, které viry mají největší potenciál vyvolat pandemii. Na seznamu tehdy figuroval například virus eboly, virus zika, SARS nebo virus horečky Lassa. Převážně se jednalo o tropické nemoci.

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, říká virolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.