Nemocného jeskyňáře se v Turecku podařilo vytáhnout z kilometrové hloubky

"Mark Dickey je venku z jeskyně Morca," cituje agentura AP z prohlášení turecké speleologické federace.

Čtyřicetiletý zkušený speleolog vedl výpravu, která měla zmapovat nově objevenou chodbu jeskyně na jihu Turecka, která je hluboká 1 300 metrů. V sobotu 2. září se mu ve zhruba kilometrové hloubce udělalo špatně, zvracel, nemohl jíst ani pít a nebyl schopen pohybu. Ukázalo se, že krvácel do zažívacího traktu.

Už jen přivolat pomoc nebylo snadné. Se světem venku neexistuje žádné spojení a zdravému kolegovi trvala cesta na povrch zhruba 15 hodin.

[chooze:article;value:521646]

​K Dickeyovi se nejprve vydal lékař, který jeho stav stabilizoval, dal mu krevní transfúzi a kapačky s výživou. Na dvě stovky specializovaných záchranářů z několika zemí mezitím začaly připravovat akci, která byla podle BBC jednou z největších a nejkomplikovanějších podzemních záchranných operací, jaká kdy byla provedena.

Jeskyňáři museli trhavinou rozšířit úzké svislé chodby, aby se do nich vešla nosítka s připoutaným nemocným kolegou, která vytahovali pomocí lan. Po cestě zřídili několik provizorních táborů. Vše navíc komplikovala zima, bahno a voda.

U nemocného Dickeye se po celou dobu střídaly týmy složené ze tří až čtyř speleologů a doktora. V sobotu lékař konstatoval, že je nemocný schopen transportu na povrch, a přesun mohl začít. V úterý 37 minut po půlnoci místního času (pondělí 23:37 našeho) vytáhli Dickeye na povrch. Vrtulníkem ho přepravili do nemocnice. Jeho zdravotní stav označili lékaři za dobrý.

Mark Dickey je ostřílený speleolog, záchranář a instruktor, účastnil se mnoha mezinárodních expedic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.