Nemocnice mají kvůli možné záměně přísná pravidla. Přesto přišlo selhání

Záměna pacientů patří mezi šest nejčastějších poškození zdraví klientů nemocnic. Aby k tomu nedocházelo, existuje řada pravidel, kterými se lékaři musí řídit. K prvnímu ověření dochází už v čekárně, kdy si lékař nebo sestra zvou pacienta do ordinace.

Nejdůležitějšími daty jsou jméno a datum narození. Nejdříve musí pacient vyplnit a podepsat informovaný souhlas s výkonem. Před samotným podepsáním souhlasu musí pacienta informovat samotný lékař, nikoli sestra. 

"Bohužel ten proces získávání souhlasu probíhá v nemocnicích zcela formálně," poznamenal právník a specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Lékař má povinnost identifikovat pacienta i před podáním léků nebo před samotným výkonem. 

[chooze:article;value:548867]

Interní předpisy má ale každá nemocnice jiné. Shoda nepanuje třeba u nároku cizinců na tlumočníka. Právě jazyková bariéra hrála zřejmě velkou roli v případu Bulovka. V některých nemocnicích si překladatele musí pacient zajistit sám. Jinde ho mají. Podle odborníků by ale každá fakultní nemocnice měla s tlumočníky spolupracovat.

"Je státní nemocnice Homolka, která má vybavené pracoviště buď schopností lékařů, nebo tlumočníkem po ruce," vysvětlil ředitel Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

"Jsou pacienti, kteří přichází například s tlumočníkem přímo. Když jsou před porodem nebo jdou na nějaké vyšetření, tak jsou to obvykle tlumočníci, kterého si zabezpečí sama pacientka," popsal primář gynekologické kliniky VFN Andrej Černý.

[chooze:article;value:548575]

"Používáme překladače, aby ten pacient v jazyce, kterému rozumí, byl informován, co se mu bude dělat za výkon. Můžeme samozřejmě použít i tlumočníka, je to individuální, ale pro případ, že bude pacient přivezen v noci, sám, bez doprovodu, tak máme tyto překladače," uvedla hlavní sestra IKEMu Martina Šochmanová.

"Zákon ukládá lékaři vysvětlit pacientovi jazykem, kterému pacient rozumí, co se s ním bude dít. A pokud ošetřující lékař nekomunikuje, tak je to porušení zákona," upozornil Dostál.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.