Nemocnice na Bulovce se dočká rekonstrukce. Areál je v žalostném stavu

Zastaralé vybavení, oloupaná omítka a drolící se zdi. Nemocnice Na Bulovce se už řadu let rozpadá. Hlavní město totiž odmítalo investovat do budov, ve kterých sídlí státní nemocnice. "Dokud ty budovy byly městské, tak nebylo možné připravit žádnou ucelenou koncepci rozvoje toho areálu, protože s většinou toho areálu vlastně Fakultní nemocnice nemohla žádným způsobem disponovat," řekl ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Problémem nejsou jen zchátralé budovy a oprýskaná okna. Nemocnice na Bulovce nutně potřebuje i novou kanalizaci a čističku odpadních vod. Tu hlavní město Praha dlouhodobě slibovalo vybudovat, ze všech plánů ale nakonec sešlo.

"Já si nejsem vědom toho, že by byly budovy vyloženě v havarijním stavu, jelikož tyto budovy jsme udržovali v rámci běžné údržby. Budovy tedy sloužily veřejnosti tak, jak mohly, a nehrozilo zde žádné nebezpečí," řekl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

[chooze:article;value:525789]

​Na městské budovy nemohla nemocnice ani čerpat dotace. Po pěti letech jednání ale letos proběhla výměna pozemků a budov mezi státem a Prahou. Areál tak začala spravovat sama nemocnice, a nově může také žádat o dotace na rekonstrukci.

"Konečně je možné, poprvé po třiceti letech, vytvořit smysluplný generel rozvoje té nemocnice, připravit investiční prostředky na horizont třeba dalších deseti let," uvedl Kvaček. Podle ředitele chybí na rekonstrukci přes deset miliard korun.

"Není v síle té nemocnice vygenerovat takto velké dodatečné prostředky a během jednotek let ten areál opravit," vysvětlil. Kompletní modernizací by nejprve měla projít budova infekční kliniky. S opravami některých interiérů se začne už letos.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.