Nemocnice řeší agresivní pacienty. Lékaři se učí sebeobranu

Křik, výhrůžky, zdemolované vybavení a někdy i fyzické napadení. S vulgárním chováním se zdravotníci nejčastěji setkávají na urgentním příjmu nebo během noční služby.

"Začínal pacient agresivitou slovní, urážkami, vulgaritami, potom přešel do výhrůžek typu: 'Já tu sestru zabiju.' Odmítal brát léky, házel léky po sestrách, odmítal jídlo," popsala staniční sestra lůžkového oddělení Kliniky kardiologie IKEMu Jana Mazánková.

Problémové pacienty pak lékaři ošetřují za přítomnosti policie. "Jedná se spíše o takové intoxikované adolescenty pod vlivem drog nebo pod vlivem alkoholu. Opravdu vás fyzicky chtějí napadat, plivou po vás," sdělila primářka dětského urgentního příjmu FN Motol Jitka Dissou.

[chooze:article;value:551611]

"V Praze není ani výjimkou to, že policisté vyjíždějí k agresivním pacientům několikrát denně," uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pacienty k agresi často vyprovokuje dlouhé čekání na ošetření. Proto mají zdravotníci v některých ambulancích k dispozici SOS tlačítko pro rychlé přivolání ostrahy.

"Narůstá počet agresivních pacientů i doprovodu hospitalizovaných dětí," poznamenal vedoucí odboru krizového řízení a vnitřní bezpečnosti FN Motol Michal Kotalík.

[chooze:article;value:547690]

"Rodinní příslušníci jsou často ještě daleko agresivnější než pacient samotný," řekl záchranář Daniel Dvořák. Jak konfliktu předejít nebo jak se aktivně bránit, se zdravotníci učí na kurzech sebeobrany. A trénink se jim může hodit i mimo službu, podle policie totiž roste i počet případů napadení v ulicích.

"Pražští policisté se v poslední době velmi často setkávají s případy agresivity lidí, a to jak v centru metropole, tak třeba v metru a na různých dalších místech. Lidé zcela bezdůvodně napadnou někoho na ulici," informovala Kropáčová.

Nejvíce agresorů je prý mezi pacienty pod vlivem alkoholu a drog nebo s neléčeným s psychiatrickým onemocněním.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.