Nemocnice řeší akutní nedostatek léků. Chybí i některá antibiotika

Lékárnám a nemocnicím nechybí pouze léky na snížení horečky a tlumení bolesti, ale také některé druhy antibiotik. "Není to jenom penicilin, jsou to i některá více specializovaná antibiotika, která velmi často mívají sezónní problémy, kdy při zvýšené spotřebě najednou zmizí. Bude určitý problém s některými léky, které se používají ke kontrole srdečního rytmu. Máme například problém s intravenózním Omeprazolem, ale to je lék, který se používá u hospitalizovaných pacientů," sdělil vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák.

"Zásoby jsou minimální, to znamená u těch nedostupných léku, co přijde z distribuce, tak během několika málo dnů vydáme pacientům," uvedl vedoucí lékárník Fakultní nemocnice svaté Anny v Brně Martin Šimíček. "Chybí nám některé druhy léků s penicilinem. Nahrazujeme je částečně generiky," doplnila mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová. To jsou léky s prakticky shodným složením jako originály, u nichž propadla patentová ochrana. Některé nemocnice si léky vyrábějí dokonce samy.

[chooze:article;value:480840]

"Naše nemocnice se hodně věnuje dětským pacientům a prostě pro dětské pacienty u některých diagnóz je ten počet pacientů tak malinký, že vlastně žádný výrobce pro ně léky nedělá. Takže my setrvale připravujeme desítky až stovky různých druhů léčivých přípravků," prozradil Horák.

"Vyráběli jsme čípky s příměsí paracetamolu. Jsme schopni nahradit také Nurofenový sirup naším vlastním sirupem vlastní výroby, ale nedoporučuje se zásobovat se tímhle prostředkem dopředu, protože má krátkou expirační dobu," vysvětlila Libigerová.

[chooze:article;value:480792]

"Lékárny fakultní nemocnice Plzeň si standardně připravují masti, krémy, roztoky, emulze, oční a ušní kapky, stomatologické roztoky a suspenze, parenterální infuzní výživu, injekční a intravenózní roztoky, a to v počtu desítek tisíc kusů ročně," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Nemocnice si mohou podle odborníků připravit spoustu léčivých přípravků, jenže docházejí už i jejich složky. Problém je prý sehnat například léčiva proti zánětům nebo bolesti například paracetamol nebo ibuprofen.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.