Nemocnice volají o pomoc. Mají akutní nedostatek krve

"Dochází nám zásoby krve, které je v současné době velká spotřeba. Proto naléhavě žádáme všechny pravidelné dárce, ale i ty, kteří se k tomuto kroku ještě neodhodlali, aby přišli darovat krev do Krevního centra FNO," apeluje například prostřednictvím facebooku na veřejnost Fakultní nemocnice Ostrava.

"Na skupině nezáleží, potřebujeme všechny. Během uplynulých dnů došlo k razantnímu snížení zásob krve," vyzývá mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová. "K dispozici máme 450 vaků s krví. Potřebujeme jich ale ideálně o dvě stě více. V pohotovostních lednicích jsou aktuálně jen 4 vaky s krví 0 RhD negativní, kterou mohou lékaři použít pro kteréhokoliv pacienta. Běžně jich mají 8," doplňuje zástupce primáře tamního krevního centra Martin Kořístka. 

Lidé nejen z této metropole a jejího okolí mohou přijít bez objednání. Ti, kteří tam už jsou zaregistrovaní, si mohou konkrétní den a čas odběru zarezervovat na bezplatné lince 800 260 004 či online na webu Krevního centra.  

[chooze:article;value:540777]

K podobné výzvě se připojila také Slezská nemocnice Opava nebo Transfuzní oddělení Oblastní nemocnice Kolín. Například Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) se rozhodli pomoci i pracovníci Vězeňské služby ČR.

"Suchý únor zasáhl i některé nemocnice. Praha nyní shání dárce krve pro doplnění krevních zásob. Stovky příslušníků a zaměstnanců vězeňské služby se každoročně účastní organizovaného hromadného darování krve napříč celou republikou," pochlubili se zaměstnanci českých věznic.   

Potřeba další krve ve vojenské nemocnici přesto nadále trvá. Této problematice se věnuje i jedno z vydání podcastu Hovory z ÚVN tohoto zdravotnického zařízení. Posluchači mohou například zjistit, co vše zahrnuje dobrovolné dárcovství krve. Nebo zda má darování krve limity dané třeba věkem či cestováním.

Maročtí fotbalisté darovali krev po ničivém zemětřesení. Pomáhá i Ronaldo (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.