Nemocnice zakazují návštěvy. Respiračních onemocnění v Česku přibývá

Se změnou počasí vzrostl výrazněji počet pacientů s nemocemi dýchacích cest. Mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová ale upřesnila, že epidemie v tuzemsku nepropukla. "Jsme na číslech podobných předvánoční době. Teprve v uplynulých dnech se lidé začali více vracet do pracovních kolektivů, do škol," sdělila.

V prvním lednovém týdnu podle dat SZÚ bylo 1 228 případů respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel. "Jde o vzestup o necelých 44 % proti předchozímu týdnu," upřesnila Čechová. Například na Vysočině se zvýšily počty nemocných za týden o třetinu, nejhorší situace je přitom v tomto regionu na Žďársku.

[chooze:article;value:530337]

"V kategorii chřipce podobných onemocnění jsme rovněž zaznamenali nárůst, a to o 56 %. Nemocnost zatím ještě stále zcela neodpovídá reálné situaci, protože je ovlivněna obdobím novoročních svátků, přesto jsou počty nemocných na zvýšené úrovni," dodala mluvčí SZÚ s tím, že situace se nevyvíjí nijak neobvykle pro tuto roční dobu.

Některé nemocnice přesto z preventivních důvodů omezily návštěvy, další je dokonce zcela zakázaly. Zdravotnická zařízení také apelují, aby lidé navštěvovali své blízké pouze v případě, že jsou úplně zdraví, samozřejmostí jsou během návštěv respirátory.  

Návštěvy omezila třeba nemocnice v Novém Městě na Moravě, naopak Nemocnice Tábor vyhlásila úplný zákaz návštěv, a to až do odvolání. K podobnému kroku přistoupila už ve čtvrtek rovněž Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Přibývá nakažených covidem (13/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.