Nemocný Karel poprvé veřejné vystoupí. Akce proběhne v mimořádném režimu

Tradiční nedělní velikonoční bohoslužba v kapli svatého Jiří na hradě Windsor bude prvním veřejným vystoupením britského panovníka od doby, kdy téměř před dvěma měsíci zahájil léčbu rakoviny. Králův program ale bude kvůli jeho zdravotnímu stavu speciálně upravený, píše portál Telegraph.

Změny palác připravil už pro samotnou bohoslužbu, které se účastní méně lidí, než je obvyklé. Král Karel se svou ženou princeznou Camillou prý navíc budou sedět odděleně od zbytku královské rodiny, píše deník Mirror. Podle médií takové opatření doporučili královi lékaři, aby co nejvíce ochránili jeho zdraví před případnou infekcí. Král prý ale doufá, že mu lékaři dovolí, aby až do kaple došel pěšky.

Následná slavnostní recepce a soukromý rodinný oběd už se však bude muset obejít bez Karlovy přítomnosti. Podle zdroje blízkému paláci se ale stejně jedná o známku toho, že se králův zdravotní stav "obrací správným směrem". Král prý navíc také s přibližujícím se létem začal v paláci přijímat mnohem více hostů a už se nemůže dočkat, až se ke svým povinnostem bude moci vrátit.

[chooze:article;value:548724]

"Myslím si, že Karel velmi touží po tom, aby se mohl pořádně vrátit do práce. Pracoval celý týden. Tento týden má za sebou tři splněné povinnosti. A to je na muže, který se léčí s rakovinou, hodně," řekl Jack Royston, hlavní královský zpravodaj pro týdeník Newsweek. 

Buckinghamský palác zatím nepotvrdil, kteří další členové královské rodiny se bohoslužby zúčastní. Jisté ale je, že letos to bude méně hostů než obvykle. A to nejen kvůli ochraně Karlova zdraví. Do kostela letos nedorazí ani princ William s princeznou Kate a jejich dětmi. Princezna se totiž stejně jako král léčí s rakovinou a momentálně podstupuje preventivní chemoterapii.

Karel III. ve čtvrtek prostřednictvím záznamu vystoupil během bohoslužby ve Worcesterské katedrále. "Velmi prospěšní jsou pro nás lidé, kteří nám podávají ruku přátelství, a to zvláště v čase, kdy ji opravdu potřebujeme," řekl ve zvukové nahrávce, kterou nahrál v Buckinghamském paláci v polovině března. 

[chooze:article;value:547950]

"Tato bohoslužba ve Worcesterské katedrále mi připomíná slib, který jsem dal na začátku své korunovace, že budu následovat příkladu Krista a nebude mi slouženo, ale budu sloužit," dodal. Král také poukázal na svůj boj s rakovinou, se kterou se momentálně lečí.

Zákeřnou nemoc mu lékaři diagnostikovali na začátku února poté, co v lednu podstoupil operaci zvětšené prostaty. Britský panovník okamžitě zahájil léčbu, a vzdal se proto části svých pracovních povinností. Ty za něj převzal jeho syn princ William a také manželka královna Camilla.

O několik týdnů později stejnou diagnózou šokovala svět i jeho snacha princezna Kate. Ta prostřednictvím videovzakzu oznámila, že jí lékaři odhalili rakovinu během pooperačních vyšetření po nespecifikované operaci břicha, kterou princezna podstoupila v polovině ledna. 

Král Karel vystoupil s důležitým projevem. Zdůraznil vděk, ale i velký smutek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.