Nemovitosti zdražují čím dál rychleji. Může za to poptávka i pomalá výstavba

Zdražování nemovitostí v Česku nabírá na rychlosti. Ceny bytů podle indexu bydlení ve druhém čtvrtletí stouply o 0,6 procenta, a ceny rodinných domů v průměru dokonce o 1,5 procenta. Následují tak trend z konce roku 2023, kdy nemovitosti začaly zdražovat. "Nejvíc ceny za poslední čtvrtletí rostly v Moravskoslezském kraji, téměř o 4 procenta," poznamenal generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek.

"V těch vybraných lokalitách, kde už není příliš nemovitostí, tam ty nárůsty mohou být v rámci jednotek procent během jednoho čtvrtletí," poznamenal ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:569909]

​Odborníci předpokládají, že ceny nemovitostí kvůli velké poptávce, pomalé výstavbě a drahému stavebnímu materiálu porostou i v následujícím roce. "Letos ty nemovitosti zdraží o nějakých pět procent. To je optimistický scénář, může to být klidně šest sedm a v příštím roce bych nebyl překvapen, kdyby se vrátil ten dvouciferný cenový růst," varoval ekonom Vít Hradil.

Oblíbené se v posledních měsících stává bydlení v panelových domech. Důvodů je hned několik. Ať už dobrá občanská vybavenost, nebo třeba cenová dostupnost. "Panelák určitě nebývá vysněné bydlení, je ale ekonomicky dostupné a pro některé lidi je to jediná varianta, jak bydlet ve vlastním," poznamenal Křeček.

Zájem je také spíš o menší byty. "S navýšením cen běžného života se klienti, kteří bydlí v nájemním bydlení, dokážou uskromnit. Najednou to není 3+1, ale stačí jim byt 2+1," řekl realitní makléř Jan Martina.

[chooze:article;value:569055]

​Banky navíc předpokládají, že v průběhu podzimu by mohlo dojít k mírnému poklesu sazeb u hypoték, a ty by se tak mohly stát dostupnějšími. Zároveň ale zvýšený zájem bude tlačit ceny nemovitostí vzhůru.

"Dostali jsme se s průměrnou sazbou k pěti procentům a dá se očekávat, že ten drobný postupný pokles cen bude dál pokračovat," uvedl Vašek. V červenci banky poskytly celkem 5 204 hypoték, což je o zhruba 2 200 více než ve stejném období loni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.