Moderní bydlení

Nenechte si ujít nebeský úkaz. Tuhle kometu už v životě neuvidíte

Poprvé po 50 tisících letech kolem Země proletí kometa C/2022 E3 (ZTF) objevená astronomy v jihokalifornské observatoři loni na jaře. Jak připomíná web space.com, původně se domnívali, že se jedná o asteroid.

Nyní už astronomové vědí, že se jedná o kometu a že naposledy naší soustavou proletěla zhruba ve starší době kamenné. Posledními lidmi, kteří ji spatřili, tak byli pravděpodobně první zástupci Homo sapiens či neandrtálci.

​Už brzy ji ale budeme moci pozorovat i my, a to i pouhým okem bez dalekohledu. Ke Slunci se dostane nejblíže 12. ledna a poté poputuje směrem k Zemi, ke které bude nejblíže 1. února. V tu dobu bude nejjasnější, řekl agentuře AFP profesor fyziky z Kalifornského technologického institutu Thomas Prince.

[chooze:article;value:483046]

Pouhým okem bude možné kometu sledovat ale pouze tehdy, pokud obloha nebude příliš osvětlena Měsícem anebo světelným smogem. Pozorování na začátku února by tak mohl zkazit úplněk. Francouzský astrofyzik Nicolas Biver proto raději doporučuje lidem na severní polokouli sledovat kometu poslední týden v lednu, kdy se bude pohybovat mezi souhvězdími Malý vůz a Velká medvědice.

O víkendu 21. až 22. ledna totiž bude novoluní, které pozorovatelům zlepší podmínky. Další dobrá příležitost se podle Princeho naskytne 10. února, kdy těleso proletí v blízkosti Marsu.

Ti, kteří si nebeskou podívanou nechají ujít, už znovu šanci nedostanou. A nebudou ji mít možná ani naši prapotomci. Podle astronomů je totiž možné, že je to naposledy, kdy se k nám tato kometa podívá. Její dráha totiž není uzavřená a po průletu sluneční soustavou zamíří do hlubokého vesmíru, odkud už se nemusí nikdy vrátit.

V srpnu mohli lidé po celém Česku sledovat meteorický roj Perseidy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.