Není ani toaletní papír, protestují italští studenti. Bouří se proti stavu škol

Italské školy trápí nedostatek základního sociálního vybavení, proti čemuž se začínají pomalu bouřit studenti. Jak je pro internetovou generaci typické, protestují hlavně humorem. Na jednom z videí, které má už přes 15 tisíc zhlédnutí, se lidé baví tím, že když je blízko školní toalety jedna rulička, jde o výjimečnou událost, která vyvolá nadšení a radostí se žákům rozbuší srdce. 

Tento trend ze sociálních sítí pak přes noc donutil studenty tamních středních a základních škol, aby na toaletách začali kontrolovat, zda mají k dispozici toaletní papír nebo mýdlo u umyvadla. "Je tu vůbec někdo, kdo měl ve škole normálně toaletní papír a mýdlo?" ptá se jedna z uživatelek pod videem a další ji odpovídá, že o mýdle se na jejich škole "mluvilo jenom v legendách". 

[chooze:article;value:520366]

Tristního stavu toalet v italských školách si v průběhu let všímají i evropská média. Úspory, které se údajně dotýkají už několikáté generace školáků ale díky sociálním sítím vyplavily více na povrch, upozorňuje web Euronews. Britské výměnné studenty podle novinářů před časem například zarazilo, že žáci italských základních škol nosí domů pokyny pro rodiče, aby jim vedle svačiny do batohu přibalili i toaletní papír, který si školy nemůžou dovolit doplňovat kvůli nedostatku financí a nutným úsporám. 

Pozornost italských teenagerů na sociální síti rovněž upoutalo video, kde Federico, toho času studující v Německu, prohlíží vybavení záchodů ve škole, jako kdyby svým sledujícím ukazoval, jak vypadá jeho byt. "No tak o tomhle si v Itálii můžeme jenom zdát," napsal tiktoker fede_loibw k záběrům, kde ukazuje doplněné mýdlo, papírové utěrky, čisté pisoáry a kabinku s toaletou, kde je několik rolí papíru. 

[chooze:article;value:526762]

​Z jedné z posledních studií společnosti Help Consumatori z roku 2017 vyplývá, že na 47 % školách po celé zemi nebyl toaletní papír vůbec k dispozici a 64 % z nich zase pro děti a dospívající neměla žádné mýdlo. Letos v červnu pak 277 rodičů v severoitalském městě Ferrara sepsalo otevřený dopis vedení města, aby pro děti v základních školách toaletní papír nebyl výjimečnou událostí hodnou oslavy. 

Přestože se podle neziskové organizace Cittadinanzattiva, která mapuje stav italské občanské společnosti, situace s vybavením škol lehce zlepšila po pandemii koronaviru, poslední vlna stížností vypovídá hlavně o podfinancování italského školství.

"Itálie do školství dává opravdu málo peněz, i v porovnání s dalšími evropskými zeměmi," říká představitelka organizace Adriana Bizzarri. I kvůli tomu podle ní předávají veřejné školy část svých starostí na rodiče. Na začátku školního roku je totiž k podivu ostatních výměnných studentů a učitelů z jiných zemí prosí rodiče o dobrovolné příspěvky na základní vybavení jako je toaletní papír, ale třeba i na pořízení kříd a utěrek do tříd. Situaci dle ní mohou v dalších letech zlepšit jen očekávané dotace z evropského plánu obnovy po covidu-19, které se ale projeví  nejdříve až v roce 2026. 

Lidé v jižní Itálii se bojí druhých Pompejí. Otřesy jsou tam nejsilnější za 40 let (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.