Není důvod ohňostroj na silvestra zakazovat, tvrdí psychologové

Ohňostroj – nevinná zábava, která se letos může pořádně vymstít. Zvuk střelby od zvuku petard je na první dobrou jen těžko rozpoznatelný. A právě u přeživších nedávné tragédie na univerzitě v Praze může vyvolat hrůzostrašné vzpomínky a trauma ještě zvýraznit.

Řada lidí ohňostroje a petardy odsuzuje na sociálních sítích. "Ani letos si nemůžete ty ohňostroje a rachejtle a podobné kraviny odpustit? Ani letos?? Ani trochu vám to není blbé?" napsal jeden z uživatelů.

Veškeré hlasité rány teď lidé vnímají jako výstřely ze zbraně. Nejtěžší je to ale pro přeživší útoku. Řada psychologů se však nedomnívá, že by omezení ohňostrojů něčemu pomohlo. "Můj názor je, že ohňostroje jsou kratochvíle národa, je to primitivní kratochvíle a není důvod to zakazovat," domnívá se psycholog Jeroným Klimeš.

[chooze:article;value:534807]

​"Mrtvým a pozůstalým je možné vzdát hold jiným způsobem, niternou úctou, vzpomínkou a měly by státní instituce jít příkladem a vzpomeňme si, že na Úřadě vlády 26. prosince nebyla černá vlajka ani vlajka na půl žerdi," říká psycholožka Lenka Čadová.

Nejde ale jen o reakci na předvánoční tragédii. Ohňostroje a petardy jsou kontroverzní už delší dobu, a to třeba kvůli zvířatům. "Pejsci to, co my slyšíme z jednoho metru, slyší ze třiceti. Vnímají to jako ohrožující jev, vnímají to jako nebezpečí, můžou prožívat i velká traumata, tvrdí psí psycholog Pavel Bradáč.

Ohňostroje mají nežádoucí dopady i na čistotu ovzduší. Po odpalu se do vzduchu dostávají prachové částice, kovy, draslík, síra a mnoho dalších škodlivých látek.  

Oslavy nového roku bez ohňostroje? Názory lidí jsou různorodé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.