Není to Čína, nejnebezpečnější spojenec Ruska je KLDR. Ukrajina už pociťuje následky

Největší hrozbou pro Ukrajinu je vojenská pomoc, včetně velkého množství munice, kterou Severní Korea poskytuje Rusku. Tato slova v sobotu na konferenci v Kyjevě pronesl šéf ukrajinské tajné služby Kyrylo Budanov, informoval deník The Kyiv Independent

Když byl Budanov požádán, aby seřadil země, které Rusku nabízejí největší vojenskou podporu, tak umístil na první místo právě KLDR. "Severní Korea by byla první, pak dlouho nikdo a pak všichni ostatní," zdůraznil bezkonkurenční objem dodávek, který Severní Korea Rusku poskytuje.

Budanovovy výroky přišly krátce poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil prohloubení vztahů s Moskvou při rozhovorech s tajemníkem ruské bezpečnostní rady a exministrem obrany Sergejem Šojguem. 

Ukrajina pomoc KLDR pociťuje

Podle šéfa ukrajinské tajné služby Kyjev monitoruje dodávky zbraní z Pchjongjangu do Moskvy a pociťuje jejich dopad na bojišti. "Je tu přímá souvislost. Dodávají obrovské množství dělostřelecké munice, což je kritické," popsal Budanov.

[chooze:article;value:573979]

​Kromě zahraniční pomoci Moskva investuje také do vlastních zbraní, včetně vývoje a posílení výroby balistických raket Iskander. "V současné době jsme svědky masivního použití raket Iskander-M," dodal.

Velkým problémem jsou podle něj střely s plochou dráhou letu, jejichž výroba se několikanásobně zvýšila. Letecké bomby obsahují asi půl tuny výbušnin a mohou být shozeny z větší výšky, což umožňuje ruským letadlům vyhnout se protivzdušné obraně, dodal Budanov.

Rusko podle něj plánuje válku ukončit do konce roku 2025, nejpozději v roce 2026, uvedl deník Pravda. Důvodem jsou ekonomické problémy, částečně způsobené západními sankcemi a také novou vlnou mobilizace. "Předpokládají, že kolem léta 2025 začne být negativní dopad na ekonomiku pro jejich zemi velmi citelný," vysvětlil Budanov.

USA a Velká Británie zvažují povolit Ukrajině využití svých raket na ruském území. Podívejte se, jakou zprávu vyslal Vladimir Putin (13/9/24): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.