Neobvyklé nebeské divadlo v Tatrách. Na obloze se objevil výjimečný úkaz

Mraky připomínající klobouk, andělská křídla nebo třeba otevřenou dlaň. Zapadající slunce spolu s nastupujícím prouděním teplého vzduchu vykreslilo na obloze překrásné obrazy.

"Tím, že to hrálo všemi barvami, tak to ještě více dovytvářelo tu atmosféru výjimečnosti, protože něco takového člověk opravdu nevidí každý den," popsala obyvatelka Kežmarku Erika Cintulová.

[chooze:article;value:533739]

Řada nadšených diváků si unikátní představení nenechala ujít. "Lidé natáčeli krky k obloze. Někteří ve snaze zvěčnit tento moment dokonce odstavili svoje auta. Internet zaplavily tisíce videí a fotografií," uvedl reportér TV Markíza Marek Vnenčák.

Neobyčejné atmosférické divadlo Slovákům, a to velkým i malým, doslova vyrazilo dech. "Cítil jsem se jako v pohádce," těšil se obyvatel Popradu Rastislav Hudec. "V talíři jako by se pomaličku pohybovaly takové menší útvary, což bylo taky fascinující sledovat, jak se to mění," dodala Cintulová.

Čočkovitý oblak není na obloze až takovou vzácností. Vzácná byla ale kombinace jevů, která nádherné obrazce na nebi vyčarovala. "Když si představíme, že tohle je pohoří, tak, když máme stabilní proudění, naráží do něho. Buď obtéká, nebo jde podél něj. A za ním vzniká jakoby taková vlna. A pokud máme ideální vlhkost, tak se samozřejmě ten vzduch ochlazuje a dochází ke kondenzaci a v podstatě tím se nám ten oblak zviditelňuje," vysvětlil meteorolog Štefan Dlhoš.

Zajímavý pohled se zájemcům naskytl nejen v Tatrách, ale i na jihozápadě Slovenska. Tam mohli lidé díky dobré viditelnosti dokonce pozorovat i Alpy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.