Nepálské úřady vydaly rekordní počet povolení k výstupu na Mount Everest

Povolení ke zdolání nejvyšší hory světa z nepálské strany dosud obdrželo 367 horolezců a 96 horolezkyň z 65 zemí, uvedl pro CNN ředitel nepálského ministerstva cestovního ruchu Yubaraj Khatiwada. V čele seznamu jsou američtí a čínští horolezci.

Nejvhodnějším obdobím pro výstup na Mount Everest je jaro, i když někteří horolezci mohou vyrazit i v méně příznivém podzimním období. Většina horolezců se však snaží dosáhnout vrcholu během května. Existuje totiž krátké období, obvykle po polovině května, kdy jsou teploty vyšší a vysokohorské větry známé jako tryskové proudění dočasně poleví.

[chooze:article;value:391886]

Horolezci spolu se členy štábu a svými šerpy obvykle stráví téměř dva týdny pěší túrou do základního tábora pod Everestem, který se nachází v nadmořské výšce téměř 5 300 metrů. Poté podstupují asi dvoutýdenní aklimatizaci nadmořské výšce a čekají na dobré povětrnostní podmínky, aby mohli během několika dalších dni postoupit do vyšších táborů a nakonec se pokusí o výstup na vrchol.

https://twitter.com/CNN/status/1651681401521991699?cxt=HHwWpsCzvfre-estAAAA

Velký počet lidí, kteří se snaží dosáhnout vrcholu v tomto krátkém časovém úseku, vedl v minulosti k dopravním zácpám na vrcholu, kdy ve frontě na dosažení vrcholu Everestu čekaly stovky lidí. Situaci dokonale vystihl snímek z května 2019, pořízený horolezcem Nirmalem Purjou, na němž je vidět početná kolona horolezců tísnících se na exponovaném hřebeni vedoucím k vrcholu hory. Pro CNN tehdy uvedl, že ve frontě na vrchol v oblasti známé jako "zóna smrti" bylo zhruba 320 lidí.

Více než 460 horolezců, kteří dostali povolení k výstupu letos na jaře, bude v základním táboře a výše doprovázet více než 1 500 nepálských šerpů a dalšího personálu. Aby se zabránilo přelidnění, nepálské úřady tvrdí, že všude, kde je to možné, instalují více bezpečnostních lan. "Geografii nemůžeme změnit, ale snažíme se to zvládnout přidáním několika lan," řekl Khatiwada CNN.

Podle něj na Everestu začátkem dubna zahynuli tři šerpové, které zasypal sněhový blok. Přinášeli materiál na stavbu a čištění trasy, po které se horolezci dostanou na vrchol hory. V Nepálu se nachází osm z deseti nejvyšších hor světa, takže horolezectví je významným zdrojem příjmů a zaměstnává velké týmy lidí, kteří horolezce podporují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.