Nepamatuji si slovo dopředu. Soud se žhářem z Českého Švýcarska odročili

Druhý den soudu kvůli požáru národního parku skončil v pátek po deseti minutách. Soudce proces odročil na konec května. Vyžádal si posudek psychického stavu obžalovaného. Kvůli jeho nejasnému stavu byl předčasně ukončen také čtvrteční výslech během prvního dne procesu.

"Z vazební věznice přišla zpráva, že bere maximální možnou medikaci. A když se dívám na typ těch medikamentů, tak jsou to medikamenty používané k léčbě schizofrenie," sdělil advokát obžalovaného Vít Pavko.

Znalecké posudky přitom v minulosti vyloučily, že by měl obžalovaný schizofrenii. Soud se přesto rozhodl pro opakování některých zdravotních testů, aby měl jistotu, že je obžalovaný schopen podstoupit soudní proces.

[chooze:article;value:555911]

​"Já mám mozek úplně vyhulený, já nevím. Zapomínám hodně, beru silný prášky, moc si toho nepamatuji," řekl obžalovaný Jiří Lobotka už ve čtvrtek, kdy soudní líčení začalo. Hned poté senát vyhlásil pauzu, která trvala dvě hodiny. Obžalovaný se chtěl přiznat k sérii menších požárů v národním parku, vinu v případě toho největšího ale odmítal. Soudce jeho přiznání nepřijal právě kvůli podivnému chování u výslechu.

"Beru lithium a takové věci, že jo, diazepamy, já si nepamatuju slovo dopředu," řekl dále obžalovaný.

Pokud by soud uznal obžalovaného psychicky nemocným, nemohl by být za založení historicky největšího požáru v Česku stíhán.

Podle obžaloby někdejší dobrovolný strážce rezervace v noci na 24. července 2022 v Malinovém dole v Hřensku úmyslně rozdělal oheň. Ten se rychle šířil a následný obří požár zasáhl nejméně 1 100 hektarů a poničil 11 objektů. Do hašení rozsáhlého požáru se muselo zapojit asi 6 000 hasičů za pomoci pozemní i letecké techniky, a to jak z Česka, tak ze zahraničí. I tak jeho udolání trvalo skoro měsíc. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.