Nepatří vám? Tisíce věcí zapomenutých ve vlacích hledají majitele

"V našich vlacích jsme loni zaznamenali přes 18 tisíc zapomenutých předmětů. Ke stálicím patří osobní doklady, peněženky, mobilní telefony, klíče nebo třeba čepice. Vlakový personál ČD se ale v průběhu uplynulého roku setkal i se zapomenutými předměty méně obvyklého charakteru," říká mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Ke kuriózním nálezům loni patřila například bedna s lahvemi šampaňského, ukulele, dětská postýlka, křovinořez nebo francouzské hole – spousta francouzských holí. Z celkového počtu ztracených a nalezených předmětů se majitelé přihlásili o 51 procent z nich. Dalších 4 612 nalezených věcí bylo předáno na úřady obcí, na jejichž území k nálezu došlo. 

Více než 1 100 věcí muselo být také zničeno, obvykle se jednalo třeba o potraviny, které podléhají zkáze. Spousta ztracených věcí ale stále čeká, až si je majitelé vyzvednou. 

[chooze:article;value:541995]

​Ti mají ze zákona tři roky na přihlášení se k věci, následně nález připadá do vlastnictví obce. "Pokud cestující cokoliv zapomene ve vlaku Českých drah, doporučujeme co nejrychleji se obrátit prostřednictvím telefonu 221 111 122 na Centrální zákaznický servis ČD. Operátoři mají možnost spojit se přímo s posádkou vlaku a ta se pokusí ztracenou věc zajistit. Všechny ztráty a nálezy jsou pak k mání prostřednictvím webu www.eztraty.cz," dodává Medelský.

Meč, trubka i živá zvířata

Právě na tomto webu se lidé mohou podívat, které předměty se ještě nevrátily svým majitelům. Ve spoustě případů se jedná o různé kusy oblečení, deštníky, sluchátka, peněženky nebo batohy. Na vyzvednutí ale stále čeká také například pokojová anténa, dětský kočárek, rovnátka, zahradní substrát, meč, futrál s trubkou, ale také třeba králík nebo koťata. 

Web ztrát a nálezů spolupracuje kromě Českých drah také například se Správou železnic, Fakultní nemocnicí v Motole, obchodním centrem Nový Smíchov, Plzeňskými městskými dopravními podniky či s městem Jablonec nad Nisou.

České dráhy budou jako jediné zdražovat. Přitom mají miliardový zisk (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.