Neplaťte zbytečně víc. Co dělat, když máte nadstropovou cenu energií?

Obraťte se na svého dodavatele

Pokud vám dodavatel do této chvíle nenabídl snížení ceny, na nic nečekejte a kontaktujte ho. Většina velkých dodavatelů se k ukončení cenového stropu postavila čelem a umožňuje svým klientům přesmluvnění. V případě, že jste smlouvu na energie uzavřeli přes zprostředkovatele, je možné, že vás sám oslovit nemůže, proto s kontaktováním svého dodavatele neváhejte.

Udělejte si průzkum trhu

Podívejte se i na ceníky ostatních dodavatelů. Pro rychlejší pohled můžete využít i služby internetových srovnávačů. Nečekejte, že nové ceny energií budou výrazně nižší než ty zastropované. Důvody jsou hned dva: stát od nového roku nebude proplácet poplatky za obnovitelné zdroje (POZE), které činí 600 korun za megawatthodinu, a také se zdraží distribuční poplatky.

[chooze:article;value:526825]

Nepodceňujte reference

Při rozhodnutí o změně dodavatele se neřiďte jen cenou, ale i tím, nakolik je obchodník spolehlivý a prozákaznický. To může být do jisté míry subjektivní, ale hodně napoví zkušenosti ostatních spotřebitelů (reference lze snadno najít online, poptat se samozřejmě můžete i u známých). Zvlášť když se určité typy stížností – například na nevracení přeplatků, vymáhání pochybných sankcí či nekomunikaci - opakují.

Zkontrolujte aktuální smlouvu

Rozhodli jste se pokračovat se stávajícím dodavatelem? V tom případě, se vás tento odstavec netýká. Abyste ale mohli podepsat smlouvu s novým dodavatelem, musíte nejprve ukončit tu, která vám nyní běží.

Smlouvu na dobu neurčitou lze ukončit kdykoliv, a to bez udání důvodu a sankce. Jen počítejte s  výpovědní lhůtou, která je standardně tři měsíce. S novým dodavatelem si sjednejte navazující zahájení dodávek až po uplynutí výpovědní lhůty.

Jiné je to u smlouvy fixované na určitou dobu. Tu bohužel před jejím uplynutím bez sankcí ukončit nelze. Může se ale stát, že se vám i přes smluvní pokutu vyplatí smlouvu vypovědět a přestoupit k novému dodavateli. Před tímto krokem si vše důkladně propočítejte.

Sjednání a podpis nové smlouvy

Všechny předchozí body máte „odškrtnuté“ a před sebou smlouvu s novým dodavatelem? Velmi pečlivě si ji přečtěte a doptejte se na cokoliv, čemu nerozumíte. Teprve pak novou smlouvu podepište. "V současné době je vhodné uzavírat u elektřiny smlouvu s fixací nejvýše na rok a půl až dva roky, u plynu spíše na jeden rok Do ceny delších fixací se plně nepropisuje potenciální budoucí snížení cen a zákazník spíš tratí,“ říká Jiří Matoušek z Centropolu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.