Nepomohly ani postřiky a ošetření. Chorvatsko decimuje stále více komárů

Přemnožení komáři nejvíce trápí Osijecko-baranjskou a Vukavarsko-sremskou župu ve východní části Chorvatska. Pouhá práce na zahradě je pro tamní obyvatele opravdu hotovým peklem. Někteří dokonce nevychází na dvůr bez masky, kterou běžně nosí včelaři.

"Tolik komárů ještě nikdy nebylo. V minulých letech jich bylo dost, ale ten letošní rok je výjimečný kvůli povodním a špatnému počasí. Vylíhly se jich opravdu miliardy. Asi byste to ani nedokázali spočítat," řekl pro portál Danas Josip Krčmar z osady Zmajevac.

[chooze:article;value:507297]

Přestože už léto prakticky buší na dveře, lidé stále neuklidili hluboko do skříní zimní výbavu. "Musíte mít dlouhé rukávy, čepice. Jinak se na poli pracovat nedá," popsal Lajoš Kolar. Mnozí turisté podle portálu Sib dokonce ruší na východě Chorvatska své pobyty. Chtějí si tam totiž dopřát výborné jídlo, ne být potravou pro krvelačné komáry.

Lidé i vedení měst a obcí v oblasti Baranja vkládali naději po vydatných lijácích do larvicidního ošetření. Snažili se i dostupnými prostředky zbavit také dospělých komárů. Vše provedli na doporučení mnohých specialistů. Úspěch se však nedostavil, ba naopak.

"Výsledek před ošetřením a po ošetření je malý. Nárůst je o 100 %. To znamená, že prostředky byly vyčerpány, ale žádný efekt neměly," uvedl místostarosta obce Kněževi Vinogradi Stojan Petrović. Obec však už nemá na další opatření finance. Proto vedení poslalo dopis chorvatskému premiérovi Andreji Plenkovičovi a požádalo ho o pomoc.

Vědci vynalezli nový typ přírodního repelentu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.