Nepořádek po Sovětech uklízeli dobrovolníci 10 let. Nyní odvezli poslední pneumatiku

Vojenský prostor Milovice si Sověti v roce 1968 vybrali kvůli strategické poloze poblíž Prahy a místnímu letišti Boží dar. Když se tam v noci z 20. na 21. srpna sovětská letadla pokoušela přistát, obsluha letiště vypla všechna světelná naváděcí zařízení. Následně však přišel pokyn od vedení československé armády, aby nekladli invazi odpor.

Československé město se tak rázem proměnilo v sovětské. Podle starosty mohlo být včetně rodinných příslušníků v okolí Milovic až 100 000 sovětských občanů.

Sověti vojenský prostor opustili až v roce 1991. A právě na jeho místě před pár lety vznikla přírodní rezervace, kde dobrovolníci až dodnes odklízeli nebezpečné pozůstatky po sovětské armádě.

[chooze:article;value:518702]

"Dnes jsme symbolicky odklidili poslední pneumatiku ze stovek, které jsme tady sbírali 10 let. Odklízeli jsme jak pneumatiky, tak ostnaté dráty, suť po vojenských objektech i rozstřílené terče. Co nás nejvíce překvapilo, byla ostrá munice," popsal v pondělí úklid areálu ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Sovětští vojáci zabrali vojenské prostory nejen v Milovicích, ale také v Ralsku nebo třeba na Libavé. Sověty ale rádi neviděli ani tam. "Obyčejní vojáci se snažili něco prodat, protože těch peněz neměli moc. Chodili od baráku k baráku a snažili se něco prodat. Já jsem po nich střílel z poplášňáku," vzpomíná jeden z libavských pamětníků.  

Zatímco milovický a ralský prostor byly při odchodu sovětských vojsk v červnu 1991 zrušeny, libavský převzala opět československá, později česká armáda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.