Neprávem vězněného Američana propustili. Korunní svědek vraždy byl slepý

Nyní 30letého Dariena Harrise poslal soud za mříže na 76 let za zastřelení muže na čerpací stanici a postřelení druhého. Zatkli ho týden před maturitou. Přímé důkazy neexistovaly, soudce se opíral zejména o výpověď očitého svědka. Až po dlouhé době vyšlo najevo, že téměř neviděl a právně byl považován za slepého, informovala televize CBS.

"Těch dvanáct a půl roku, co jsem byl pryč, nebylo vůbec snadných," řekl Harris novinářům, když v úterý opouštěl bránu věznice. "Ale bojoval jsem a teď jsem tady."

Průmyslová kamera na benzínce zachytila pachatele, který byl postavou a účesem Harrisovi podobný, ale nebylo mu vidět do obličeje. Mladík se podle BBC nikdy nepřiznal a tvrdil, že na místě činu vůbec nebyl a díval se doma na basketbalový zápas v televizi.

[chooze:article;value:526388]

​Žádné fyzické důkazy proti němu policie ani prokuratura neměla. Pouze dva očité svědky. Jeden svou výpověď později odvolal s tím, že ho policisté k identifikaci Harrise donutili. Druhý ho na policii a posléze před soudem označil za pachatele. Ačkoliv mladík neměl žádný záznam v trestním rejstříku, soudci to stačilo.

Harris se i z vězení snažil dokázat svou nevinu a obrátil se na právníky věnující se podobným případům. Těm se podařilo zjistit, že onen očitý svědek se kdysi soudil kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Měl totiž cukrovku a v jejím důsledku zelený zákal. A už devět let před osudným svědectvím ho lékaři kvůli jeho zhoršujícímu se zraku označili za “z právního hlediska“ slepého, popsal list Chicago Tribune.

Na policii i před soudem svědek o této skutečnosti pomlčel. Právníci navíc vypátrali pravděpodobného skutečného pachatele, jiného teenagera, který však již nežil. Zastřelili ho při přepadení další benzínky.

[chooze:article;value:512331]

​“Spravedlnost může být slepá. Očitý svědek by slepý být neměl,“ komentovala osvobozen í svého klienta právnička Lauren Myerscough-Muellerová.

Darien Harris měl čas ve vězení studovat a hodlá se podle ní přihlásit na právnickou fakultu. Aby mohl také pomáhat neprávem odsouzeným.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.