Nepřišel vám dopis ke zvýšení důchodu? Vše je od nového roku jinak

S lednem se důchodci dočkali další pravidelné valorizace a dostali přidáno o 360 korun. Navýšení se týkalo všech druhů penzí, tedy starobní, invalidní, vdovské, vdovecké i sirotčí. Smůlu měli pouze ti, kterým byl tehdy teprve čerstvě přiznán důchod.

Velká změna však nastala u valorizačních oznámení. Ne všichni je totiž i nadále dostávají domů do schránky. Mnohým je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zaslala elektronicky prostřednictvím "zprávy pro příjemce".

Týká se to penzistů, kteří pobírají pouze jeden druh důchodu a ten je jim zasílán bezhotovostně na bankovní účet. "Tito klienti obdrží informace o zvýšení důchodu ve zprávě pro příjemce vztahující se k částce doplatku valorizace," nastínil na webu úřad.

[chooze:article;value:539240]

Rovněž majitelé datových schránek pro fyzické osoby dostávají valorizační oznámení jako přílohu datové zprávy. V ostatních případech pak lidé obdrželi tradičně oznámení prostřednictvím dopisu do schránky.

Úřad se právě tímto způsobem snaží šetřit. "Snížení počtu zasílaných valorizačních oznámení o 1,7 milionu kusů představuje úsporu nákladů na materiál, tisk a poštovné téměř 45 milionů korun," vysvětlila správa.

Lidé, kteří oznámení nedostanou v papírové podobě, si o něj ale budou moci od 2. února požádat. ČSSZ nabízí hned tři možnosti.

Stačí buď vyplnit jednoduchý formulář na webu správy, nebo kontaktovat call centrum na čísle 800 050 248, zvolit provolbu 1, následně provolbu 5 a zadat rodné číslo. V těchto případech by oznámení měl úřad zaslat přibližně do 14 dnů na adresu. Penzisté mohou také navštívit pobočku okresní správy osobně, tam jim valorizační oznámení vytisknou pracovníci na počkání.

Důchodce rozzuřilo rozhodnutí soudu o penzích. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.