Neřestí u dětí přibývá. Poslanci jim chtějí zakázat energetické nápoje

"Alespoň jednou za život si zapálilo cigaretu 16 % českých školáků ve věku od 11 do 15 let. A s věkem počet kouřících dětí roste," upozorňuje Michal Kalman z výzkumného týmu studie HBSC na olomoucké univerzitě. Ten svůj výzkum prezentoval ve čtvrtek na tiskové konferenci na Úřadu vlády.

Ještě více zkušeností má však mládež s elektronickými cigaretami. Z dětí ve věku 11 až 15 let je už vyzkoušelo 19 %.

Spíše povzbudivý je trend u konzumace alkoholu. "Zatímco v 90. letech absolvovali už svůj první experiment téměř všichni 15letí, dnes se alkoholu vyhne celá čtvrtina deváťáků," připomíná Kalman.

[chooze:article;value:547290]

A povzbudivě vypadají taktéž data o konzumaci energetických nápojů. Ale jen v případě mezinárodního srovnání. Čeští školáci sice tomuto nešvaru neholdují tolik jako v jiných zemích, v průběhu času však obliba energy drinků i u nás roste. Nadměrná konzumace může přitom například poškodit srdce.

U 15letých přitom vzrostla spotřeba mezi lety 2018 a 2022 z 16 na 22 procent. "Jde o znepokojivý trend. I v Poslanecké sněmovně se nyní diskutují možnosti, jak dostupnost energetických nápojů regulovat," připomíná Pavla Chomynová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Vláda zakázala HHC. Kontrolovat to bude potravinářská inspekce i policie (5/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.