Nerudová a Pavel by jednu pravomoc změnili, Babiš by to nechal na expertech

První dotaz se týká udělování milostí. Podle Pirátů by nemělo rozhodnutí stát pouze na prezidentovi, přidali by souhlas ministra spravedlnosti.

"Vzhledem k tomu, že je individuální milost opravdu takový případ poslední instance, tak je možná dobře, že je výlučně na prezidentovi. Je to o tom, v jakých případech je udělována. Pokud je udělována v politicky motivovaných případech, tak je to špatně," myslí si Petr Pavel.

"Prezident by měl být tím symbolem, který ztělesňuje to, že zákony platí i pro prezidenta. Proto si myslím, že je potřeba, že by v tomto případě neměla kontrasignace být a je potřeba, aby prezident dodržoval ústavu," uvedla Danuše Nerudová.

[chooze:article;value:480477]

Názor obou kandidátů se různí v otázce jmenování vlády do deseti dnů. "Nejsem schopen posoudit, jestli je deset dní hodně, nebo málo. Myslím si, že by tam takové omezení být úplně nemuselo. Nejde o to, jak je ústava přesná, ale o to, jak k ní prezident přistupuje," řekl Pavel.

Podle Nerudové by měl prezident postupovat podle ústavy a jednat bezodkladně. "Ale nemyslím si, že je v tomto duchu dobré měnit ústavu. Jsme rozvinutou demokracií a v rozvinuté demokracii jsou užívány termíny bezodkladně, protože je každý respektuje," soudí Nerudová.

Jmenování bankovní rady České národní banky by podle Pavla i Nerudové nemělo být jen zodpovědností hlavy státu. "Já už jsem zhruba před třemi týdny toto téma otevřela a hovořila jsem o tom, že by se měla rozběhnout diskuze, aby skutečně jmenování podléhalo třeba schválení senátem," odpověděla Nerudová.

[chooze:article;value:480025]

Petr Pavel by byl pro, aby do jejího jmenování promluvila vláda. "Přece jenom má v ruce víc nástrojů k ekonomice a politice. Tak by určitě nebylo od věci, aby vláda měla nějaké slovo při výběru rady ČNB," konstatoval.

Andrej Babiš na otázky týkající se jmenování vlády, bankovní rady České národní banky a udělování milostí odpověděl jednou SMS zprávou. "Pro mě platí, že jakékoliv změny ústavy včetně pravomocí prezidenta by měly podléhat široké debatě odborníků a být činěny po důkladné úvaze," uvedl bývalý premiér.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.