Nerudová kritizovala vládu kvůli krajům. U části lidí narazila, jiní jí tleskají

Danuše Nerudová na jedné z prezidentských debat vyjádřila podporu kabinetu Petra Fialy (ODS). Řekla, že je nesmírně hrdá na to, že vláda vrátila Českou republiku v zahraniční politice tam, kde jsme bývali za Václava Havla.

Naopak na tuzemské politice je ještě co dohánět. Podle Nerudové by si větší pozornost vlády zasloužily zejména regiony s nižší životní úrovní. "Velmi si přeji, aby vláda nejezdila jen do Kyjeva, ale aby jela zasedat do Ústeckého kraje, aby jezdila zasedat třeba do Karviné a třeba do Karlových Varů," řekla a tvrdě narazila.

[chooze:article;value:477525]

Lidé se vzápětí rozdělili na dvě skupiny. První skupina slova Nerudové zkritizovala. "Sorry, ale pletete jablka s hruškami a nahráváte ruskému narativu," pustila se do možné budoucí prezidentky jedna z uživatelek twitteru, kde Nerudová své vyjádření sdílela.

​"A já doufal, že kandidujete na prezidentku. Tímhle vaším výstupem bych se moc neprezentoval. Ale je to vaše kampaň," napsal další z uživatelů. "To bylo hodně nešťastné vyjádření směrem k Ukrajině," zhodnotil další uživatel.

Politolog Lukáš Jelínek ale vidí ve vyjádření Danuše Nerudové víc. "Chápu její dosavadní i toto vyjádření tak, že má respekt k zahraniční politice vlády i k pomoci Ukrajině," uvedl. Problém je podle něj ovšem v tom, že zahraničněpolitické kroky jsou doprovázené velkými akcemi, jako byla třeba návštěva Kyjeva, ale domácí politika příliš prezentovaná není.

"Z tohoto hlediska si nemyslím, že by chtěla Danuše Nerudová někomu ublížit, ale chtěla poukázat na to, že voliči by také rádi viděli české politiky mezi sebou," dodal. Jenže právě toho se chytlo několik dalších uživatelů sociálních sítí a přirovnali Danuši Nerudovou k Andreji Babišovi (ANO), který regiony objíždí. To má ale podle Jelínka jasné vysvětlení.

[chooze:article;value:475891]

​"Prezidentský kandidát, který by nesázel na sociálně komplikované regiony, svou bitvu rovnou vzdává. Tyto regiony a voliči, kteří v nich žijí a kteří jindy k volbám ani nechodí, rozhodli ty minulé prezidentské volby v případě Miloše Zemana. Řekl bych, že se mezi nimi skrývá v podstatě poklad ve formě voličských hlasů," říká. Apel na to, aby se věnovala pozornost regionům, je podle něj správný.

Takové chování prý navíc není výjimečné. "Sledujeme to u všech relevantních prezidentských kandidátů. Ti, kteří jsou spíše z pravicového nebo středopravicového prostředí, se snaží oslovit i spíše levicově smýšlející voliče. A levicoví kandidáti se snaží oslovit i pravicové voliče. Podobné výroky a apely jsou logické," vysvětluje politolog.

[chooze:article;value:475654]

​Pod twitterovým příspěvkem se ozvala i spousta lidí, která s kritikou Danuše Nerudové nesouhlasí. "Snaží se alespoň dobrat nějakého řešení radikalizace a spojovat společnost," zdůraznil snahu možné budoucí prezidentky jeden z uživatelů.

​"Má úplnou pravdu, lidi, kteří mají pocit opuštění, se přimknou k tomu, kdo je přijede navštívit a zajímá se o ně. Zatím jezdí hlavně Babiš a volby podle toho vypadají," odůvodnil svůj názor další uživatel.

[chooze:poll;value:639a5f0229dbe51bfd4e52f0af1c30a90396cbdb;layout:tn_nova]

​Nejen Nerudovou, ale i další prezidentské kandidáty ta pravá zkouška teprve čeká. "Odehraje se hlavně v televizních a rozhlasových debatách těsně před samotným otevřením volebních místností. Tam bude nutné, aby i Nerudová dokázala argumentovat i v těch nejožehavějších otázkách i v oblastech, kterým třeba přímo nerozumí," uzavírá politolog.

Kandidáti na prezidenta si polepšili. Nerudová předstihla generála Pavla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.