Nerudová oproti průzkumům propadla. Odborníci rozebrali, co jí zlomilo vaz

Kauza s podezřelými tituly na Mendelově univerzitě stojí podle odborníků za volebním neúspěchem kandidátky Danuše Nerudové. Dostatečně neřešila problémy s plagiáty. A špatně vyvracela pochybnosti okolo titulů zahraničních studentů doktorského programu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity, kde byla v letech 2018 – 2022 rektorkou.

"Závěr její volební kampaně byl nešťastný a neustále se musela za něco omlouvat. Aféru s tituly vysvětlovala různými způsoby. A celé to pro ni bylo velmi nešťastně načasované," vysvětlil pro TN.cz odborník na politický marketing Karel Komínek.

[chooze:article;value:484522]

​"Některé voliče také mohly ovlivnit předvolební debaty. Nedá se říci, že by si počínala špatně, ale další kandidáti byli jednoduše lepší," připomíná.

Podle odborníka na politický marketing byla také chybou kampaně přílišná orientace na mladé voliče. "Zrovna ti patří k naprosto nejméně disciplinovaným voličským skupinám," upozorňuje Komínek. "Oni často žijí mimo adresy svého trvalého bydliště, například na studentských kolejích, a kvůli volbám by si museli vyřizovat voličské průkazy, což nejspíš v mnoha případech ani neudělali," dodává marketér.

[chooze:article;value:484245]

​Redakce TN.cz oslovila také dva politology. Lukáš Jelínek se domnívá, že se v některých částech kampaň Nerudové dokonce povedla. "Poté, co se představila voličům, se jí povedlo informovat o svých názorech a tématech, se kterými chtěla Pražský hrad dobývat. Když se ale okolo ní začaly vršit otazníky kvůli fungování Mendelovy univerzity, tak se ukázalo, že je velmi slabá v argumentaci," míní Jelínek.

Další politolog Petr Jüptner si nemyslí, že by Danuše Nerudová udělala ve volební kampani nějakou chybu. "Bylo zřejmé, že o postup do druhého kola soupeřila s Petrem Pavlem. Oba bojovali o stejné voliče a od určitého okamžiku začalo být zřejmé, že se oni přikloní spíše k Petru Pavlovi, i když přijatelní byli oba," vysvětluje Jüptner.

Danuše Nerudová vyšla v den voleb mezi své podporovatele, od studentů dostala květiny:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.